NOVI SAD – Na panel diskusiji u organizaciji Nestlé Adriatic S i Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije” u okviru 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede govornici su složni u oceni da regenerativna poljoprivreda predstavlja veliku privrednu šansu za Srbiju

Novi Sad, 24. maj 2023. godine – Srbija je prva zemlja u regionu koju je Nestlé uključio u svoj globalni program regenerativne poljoprivrede –način proizvodnje koji može da obezbedi sigurnost snabdevanja i kvalitet hrane, uz očuvanje životne sredine i zemljišta kao dragocenog resursa. O motivima za investiranje u srpsku poljoprivredu, dosadašnjim rezultatima i potencijalu ovog programa da unapredi domaći agrar govorila je danas na panel diskusiji u okviru 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu Ivanka Stojnić, menadžer za održivi razvoj Nestlé-a za jugoistočno evropsko tržište.

„Ideja za ovaj projekat se razvila iz potrebe da osiguramo budućnost održivog poslovanja, sačuvamo domaće njive, modernizujemo srpsku poljoprivredu i unapredimo prihode i kvalitet sirovina lokalnih poljoprivrednika. Na ovaj način, smanjićemo i ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte, jer od svih emisija iz našeg lanca nabavke čak 70% potiče upravo iz poljoprivrednih aktivnosti eksternih dobavljača“, istakla je Ivanka Stojnić na panelu „Regenerativna poljoprivreda – privredna šansa budućnosti“.

Prve kompanije iz Srbije koje su uključene u program su ujedno i najveći dobavljači povrća za legendarni dodatak jelima Začin C – „Telek Paprika“ iz Martonoša i „Geneza“ iz Kanjiže. Viktor Dani, agronom „Telek Paprike“ i jedan od učesnika na panelu, objasnio je kako zahvaljujući Nestlé investiciji i ekspertizi oni sada koriste isključivo organsko đubrivo umesto veštačkog, sade pokrovne useve i primenjuju manje intenzivnu obradu. Takođe, sade drvorede kao prirodne vetrobrane koji sprečavaju eroziju zemljišta. U projekat regenerativne poljoprivrede u Srbiji aktivno su uključeni i eksterni stručnjaci – agronomi i predstavnici akademske zajednice.

„Rezultat mera koje naši dobavljači primenjuju je povećanje organske materije u zemljištu i kapaciteta zemljišta za skladištenje ugljenika. Ovaj program će nam omogućiti da smanjimo našu emisiju gasova sa efektom staklene bašte, obezbedimo pristup kvalitetnijim sirovinama i osiguramo da naši dobavljači budu otporniji na klimatske promene. U budućnosti će primena novih praksi predstavljati jednu vrstu licence za dobavljače da bi uopšte mogli da sarađuju sa Nestlé-om, a s obzirom na to da u Evropskoj uniji raste svest o važnosti odgovornih poljoprivrednih praksi, druga tržišta iz EU će tražiti sirovine proizvedene uz poštovanje principa regenerativne poljoprivrede “, naglasila je Ivanka Stojnić.

Kao najveća prehrambena kompanija na svetu, Nestlé je posvećen pronalaženju rešenja za održivu proizvodnju hrane, uz istovremeno očuvanje životne sredine i obezbeđivanje sigurnosti hrane za buduće generacije. Odgovorne prakse upravljanja zemljištem koje se sprovode u okviru programa regenerativne poljoprivrede pomažu da se poboljša plodnost zemljišta, ublaži efekat klimatskih promena i očuvaju vodni resursi i biodiverzitet.

Sumirajući zaključke današnjeg panela, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Dragan Žikić, koji je takođe bio jedan od učesnika, poslao je snažnu poruku koja se zasniva na staroj mudrosti da zemlju nismo nasledili od predaka, već samo pozajmili od potomaka i da bi sa njome trebalo postupati sa mnogo pažnje i posvećenosti.

Na panelu koji su organizovani Nestlé Adriatic S i Udruženje „Poljoprivrednici nove generacije” govorili su i generalni sekretar Udruženja Stefan Gligorić i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.