NOVI SAD – U okviru 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, potpredsednik Pokrajinske vlade i resorni sekretar Vladimir Galić bio je danas domaćin predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru i generalnom direktoru Novosadskog sajma Slobodanu Cvetkoviću.

Galić je u kratkom, ali sadržajnom susretu sa Pastorom podsetio na mere i aktivnosti resornog sekretarijata, ističući da je ovaj resor na raspolaganju poljoprivrednicima u Vojvodini kako putem konkursa, tako i za sva njihova pitanja, i da je uvek spreman da im pruži neophodnu stručnu podršku.

pastor, sajam, 10
Izvor: Pokrajinska vlada

„Budžet Pokrajinskog sekretarijata za ovu godinu iznosi preko 10,2 milijarde dinara, što je rekord kada je reč o izdvajanjima za poljoprivredu. Trenutno je najaktuelniji konkurs za naše poljoprivrednike namenjen za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Za te svrhe opredeljeno je 241,5 miliona dinara i, kako se očekuje, veći deo sredstava biće iskorišćen upravo na Sajmu poljoprivrede, gde poljoprivrednici mogu kupiti mašine uz popuste”, istakao je Galić podsetivši na to da poljoprivrednice u okviru tog konkursa imaju posebne olakšice, kao i mladi do 40 godina. Konkurs traje do 16. juna, te je Galić pozvao sve poljoprivrednike koji nisu to do sada učinili da se prijave i ostvare ponuđene povoljnosti.

U 2023. je, prema godišnjem programu, resorni sekretarijat planirao ukupno 32 konkursa, a tokom ovog susreta, moglo se čuti da je predviđeno da taj broj bude povećan za još nekoliko javnih konkursa namenjenih podsticajima za unapređivanje poljoprivrede u našoj pokrajini.

Galić je predsednika Skupštine AP Vojvodine informisao i o aktivnostima koje se u okviru ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma odvijaju na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ističući korisne stručne susrete i međunarodne konferencije sa kolegama iz Italije, koja je i ovogodišnja zemlja partner na Sajmu. Oni su imali priliku da se upoznaju sa našom trenutnom situacijom i da nam prenesu svoja najznačajnija iskustva u oblasti inovacija u poljoprivredi – u navodnjavanju i irigacionim sistemima, kao i u oblasti stručnog savetodavstva. Bila je to prilika, kako je istaknuto, za dogovore o svim aspektima partnerstva u budućnosti.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor pohvalio je dobru organizaciju na Sajmu ističući značaj aktivnosti i mera Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Galić: Rekordan budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu ove godine

Potpredsednik Pokrajinske vlade i resorni sekretar Vladimir Galić danas je bio domaćin na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u okviru 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Naglasio je da je budžet Pokrajinskog sekretarijata, koji za ovu godinu iznosi 10,2 milijarde dinara, rekordan kada je reč o izdvajanjima za poljoprivredu.

“Najaktuelniji konkurs za naše poljoprivrednike namenjen je za nabavku poljoprivredne mehanizacije za čije svrhe je opredeljeno 241,5 miliona dinara i, kako se očekuje, veći deo sredstava biće iskorišćen upravo na Sajmu poljoprivrede, gde poljoprivrednici mogu kupiti mašine uz popuste, istakao je Galić.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, Galić je podsetio da u okviru tog konkursa, poljoprivrednice kao i mladi do 40 godina imaju posebne olakšice.

Galić je pozvao sve poljoprivrednike koji to nisu učinili, da se do 16. juna prijave na pomenuti konkurs.

Prema godišnjem programu, navodi se, u ovoj godini je resorni sekretarijat planirao ukupno 32 konkursa, a tokom ovog susreta predviđeno je da taj broj bude povećan za još nekoliko javnih konkursa namenjenih podsticajima za unapređivanje poljoprivrede u pokrajini.

On je na ovom štandu u okviru 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu ugostio predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora i generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića i tom prilikom podsetio na mere i aktivnosti resornog sekretarijata, kao i da je resor uvek na raspolaganju poljoprivrednicima, navodi se u saopštenju.

Galić je Pastora informisao i o aktivnostima na štandu, ističući korisne stručne susrete i međunarodne konferencije sa kolegama iz Italije, koja je ovogodišnja zemlja partner na Sajmu.

“Kolege iz Italije su imale priliku da se upoznaju sa trenutnom situacijom i da prenesu svoja najznačajnija iskustva u oblasti inovacija u poljoprivredi – u navodnjavanju i irigacionim sistemima, kao i u oblasti stručnog savetodavstva”, kazao je Galić.

Bila je to prilika, kako je istaknuto, za dogovore o svim aspektima partnerstva u budućnosti.

Pastor je pohvalio je dobru organizaciju na Sajmu i istakao značaj aktivnosti i mera Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

RTV