BEOGRAD – Danas obeležavamo dan kada smo spasli arheološko nalazište Vinča-Belo brdo, rekla je danas premijerka Ana Brnabić prilikom obilaska tog lokaliteta i najavila da će u naredne tri-četiri godine u projekat biti uloženo više od 10 miliona evra.

“Nalazimo se na lokalitetu koji čuva blago staro sedam hiljada godina. Mi smo posle više decenija prvi put zaustavili propadanje lokaliteta. Moja poruka danas je da obeležavamo dan kada smo prvi put zaustavili propadanje lokaliteta i spasili arheološko nalazište Vinča-Belo brdo. I to je ono najvažnije što smo uradili. To je prvi korak na jednom dugom putovanju”, rekla je Brnabić novinarima.

Ona je zahvalila timu arhitekata koji je pobedio na konkursu i izradio inspirativno rešenje.

“Mnogo koraka ima, ali prvi korak smo završili zahvaljujući partnerstvu sa SAD i ambasadorovim fondom. Zaštitili smo propadanje i eroziju nalazišta i sad možemo spavati mirno i da se ne ponavlja da deo arheološkog nalazišta ide u Dunav”, navela je Brnabić.

Sledeći korak, prema njenim rečima, jeste kolektor i sistem za izradu preradu otpadnih voda kako bi se zaštitila reka Bolečica koja je, kako kaže, jedna od najzagađenijih na teritoriji Beograda.

“Veliko deo problema ćemo resiti kolektorom, kako za nalazište tako i za čitavo naselje Vinča u opštini Grocka. Drugi deo problema će se rešiti izgradnjom velikog prečišćivača za otpadne vode, posle ćemo raditi obaloutvrdu, biciklističku stazu…Treće što sledi jeste izgradnja naučnog centra za istraživanje neolita i izgradnja vizitorskog centra”, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da će u čitav projekat u naredne tri-četiri godine biti uloženo preko 10 miliona evra, od čega najmanje 1,5 miliona evra iz grada, a sve ostao iz budžeta Vlade Srbije čime se, kako je istakla, pokazuje drugačiji odnos prema kulturi i istorijskom nasleđu.

Tanjug