BEOGRAD – Politički analitičar i savetnik lidera Nove srpske demokratije Vladimir Dobrosavljević otkrio je danas da će Andrija Mandić postati predsednik Skupštine Crne Gore i da će se to dogoditi do kraja nedelje.

Dobrosavljević je za Tanjug precizirao da će se to dogoditi u četvrtak, kada će biti održana sednica na kojoj će biti izabran.

Komentarišući postizbornu kalkulaciju, u kojoj je koalicija Za Budućnost Crne Gore ostala bez ministarskih mesta, a dobila mesto predsednika parlamenta, Dobrosavljević je napomenuo da se rekonstrukcija vlade očekuje već sledeće godine.

“Napomenuo bih samo da je u dogovoru predviđeno da se rekonstrukcija vlade obavi za godinu dana. Znači negde u decembru 2024. godine. I tada je predviđeno da ZBCG preuzme četiri ministarstva – prostorno planiranje, saobraćaj, turizam i prosveta”, naveo je politički analitičar.

Dodao je i da će koaliciji ZBCG pripasti i 40 odsto mesta u svim javnim ustanovama i institucijama u Crne Gore.

“Dakle, to je više nego, recimo, prilikom u konstituisanju vlade Zdravka Krivokapića”, naveo je Dobrosavljević.

Kako je rekao, garant toga da će doći do najavljene rekonstrukcije, jeste sporazum potpisan među političkim partnerima koji će činiti buduću vladu.

“Dakle, to je osnova, naravno, u politici ništa ne predviđamo. Može da se desi mnogo toga, što bi na kraju krajeva uticalo da dođe do neke promene. Ali, za sada, to je postignut dogovor, neophodan da bi se formirala nova vlada”, rekao je Dobrosavljević.

Na pitanje da li je Andrija Mandić odgovarajuća ličnost za predsednika parlamenta Crne Gore, Dobrosavljević je naveo da apsolutno jeste.

“Nije ni osuđen, niti optužen za bilo šta. Poštuje Ustav Crne Gore. Samim učestvovanjem u političkom životu Crne Gore se priznaje i Ustav i sve ostalo što iz toga proističe”, naveo je politički analitičar.

Dobrosavljević se dotakao i odluke pojedinaca da bojkotuju predstojeći popis i tom prilikom istakao da je njima glavni problem to što će se ispostaviti da Srbi u Crnoj Gori ne čine 28,2 odsto stanovništva, već više od 30 odsto.

Tanjug