NOVI SAD – Tokom hladnoratovskih tenzija između SAD i Sovjetskog Saveza, velikih društvenih pokreta za rasnu i rodnu jednakost, antiratnih mirovnih pokreta i ubrzanog rasta modne i kozmetičke industrije, nastala je Barbara Milisent Roberts, poznatija kao Barbi. Jesmo li se mi igrale sa Barbikom ili se ona poigravala sa nama?

Film Grete Gerving “Barbi“ je privukao je pažnju svih onih nostalgičnih koji su toj plastičnoj lutki češljali kosu i savijali kolena, ali i onih koji su kritički nastrojeni. I svi znamo da je izgled Barbike stalno na udaru kritike jer je nemoguće imati uži struk od glave. Ali, nije samo to, Barbi brend je i to, da devojčice mogu sve.

Sa jedne strane, nijedna žena u toj meri nije bila predmet feminističke kritike, a sa druge strane – nijedna žena na svojim ramenima nije ponela svu težinu svih talasa feminizma. Ostaje li dilema da li je ona saveznik ili protivnik feminizma? Da li je moguće gajiti oba sentimenta? Koliko je Barbi zaista feministička ikona? Šta takve igračke, kao Barbi, nameću i kakav će biti sledeći potez u industriji igračaka? Ostaje pitanje, zašto su svojevremeno devojčice tako zdušno odbacile igračke bebe i stare dobre plišane medvediće u korist Barbika? Da li je neophodno da Barbi bude novo nadahnuće ili je ona prevaziđeni uzor?

Sagovornici:

Katarina Đorđević – novinarka dnevnog lista “Politika”,

Katarina Šmakić – teoretičar medija,

Danijela Pantić – doktor nauke u umetnosti,

Ivana Đorđević – pi-ar, autorka bloga “Ivanine priče” i

Žana Korolija – književnica, osnivačica i urednica portala “Sito i rešeto”

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin.

RTV