NOVI SAD – Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski Front održaće se u periodu od 26. do 29. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Novosađani će na 21. izdanju Filmskog Fronta imati priliku da pogledaju preko šezdeset kratkometražnih ostvarenja, a ulaz na sve projekcije biće besplatan.

Tokom četiri dana festivala publika će imati priliku da pogleda takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodna selekcija, ali i da uživa u pratećem programu koji donosi animirane filmove iz regiona, horor filmove iz celog sveta, Front specijal filmove, ali i novosadsku premijeru dokumentarnog filma “Bez” reditelja Luke Papića.

Pobednika regionalne selekcije odlučivaće stručni žiri u sastavu rediteljka Mina Đukić i reditelji Luka Papić i Siniša Cvetić.

Pobednik ove selekcije će dobiti nagradu od 100.000 dinara koju festival dodeljuje u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Pored projekcija, biće organizovan i masterclass program koji će držati reditelj Luka Papić pod nazivom “Kako i zašto pisati scenario za ne-igrane forme?”. Tokom svih festivalskih dana, publika će imati priliku da poseti i izložbu animiranih grafika Viktora Jana,”TR-ART-SPAREN-TAN” u holu Kulturnog centra Novog Sada.

Kao novinu ovogodišnjeg festivala ističemo projekat “Front za sva čula” u okviru kog doprinosimo višem nivou kulturne participacije društveno osetljivih grupa. Svi filmovi takmičarske selekcije, kako domaće tako i strane produkcije, biće titlovani, te na taj način prilagođeni gluvim i nagluvim osobama.

RTV