NOVI SAD – Igor Mirović i Srđan Malešević dobitnici su ovogodišnje Nagrade „Aleksije Vezilić“ za knjige pesama „Svetlo u svetioniku“ u izdanju beogradske Izdavačke kuće „Laguna“ i „Dok mi se oči plave“ u izdanju novosadskog „Prometeja“, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Blagoje Baković – predsednik, Miroslav Aleksić i Đorđe Nešić.

Dobitnicima je nagrada uručena večeras u Zmajevu, a ustanovilo ju je istoimeno Udruženje za negovanje tradicije i kulture.

Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na Aleksija Vezilića, književnika, pedagoga i prosvetitelja, rođenog 1753. godine u Zmajevu. Vezilić je autor prve pesničke knjige objavljene na srpskom jeziku pod naslovom „O spokojnoj žiznji“ 1788. godine u Beču.

„Ovo je prilika da kroz naše delo i kroz ime nagrade oživimo sećanje na Aleksija Vezilića, i da se predstavimo kao pesnici. Ovo i jeste podstrek da pišemo dalje, da tragamo za motivima i da nastavimo poetski niz imajući pre svega u vidu kao uzore i pesnike poput prvoznanog pesnika Aleksija Vezilića u našem narodu“, istakao je Mirović, najavljujući svoju novu pesničku zbirku.

Srđan Malešević je rekao da je ova nagrada živi spomenik čoveku koji je učinio mnogo za srpsku kulturu.

Predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević naveo je da se ta opština ponosi činjenicom da se upravo njihov sugrađanin smatra ocem srpske poezije. Rojević je ovom prilikom najavio i obnovu Doma kulture u Zmajevu sledeće godine.

Događaju su prisustvovali i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ Nenad Šaponja.