NOVI SAD – U Gradskoj kući održana je tradicionalna svečanost povodom obeležavanja značajnih datuma u istoriji Novog Sada: 23. oktobra 1944. godine kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, 9. novembra 1918. Godine, kada je srpska vojska oslobodila grad i 25. novembra 1918. godine, kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Tom prilikom, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović uručili su laureatima Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju.

– Na današnji datum, sećamo se oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Zastava koja se tada, pre 79 godina, zavijorila kao simbol slobode, bila je istaknuta upravo na Gradskoj kući, u kojoj se tradicionalno okupljamo slaveći slobodu. Bio je to kraj okupacije i početak jednog novog poglavlja za naš grad. Sa nama su danas laureati, dobitnici Oktobarske nagrade i Novembarske povelje, koji su doprineli tome da naš Novi Sad bude bolji, lepši i snažniji – rekao je gradonačelnik.

Dobitnici ovogodišnje Oktobarske nagrade su sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić, bivša direktorica Gimnazije “Isidora Sekulić” mr Ružica Vukobratović i Akcionarsko društvo za priređivanje sajmova i izložbi “Novosadski sajam”, dok je Novembarska povelja za 2023. godinu pripala protojereju stavroforu Branku Ćurčinu, književniku mr Nenadu Šaponji i Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”.