NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić položio je danas vence na Spomen – groblju, u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941-1945. godine ističući da je važno održavati sećanje na sve pretke koji su dali život za oslobođenje grada i mir i slobodu budućih generacija. video icon

“Grad je tokom okupacije izgubio 5.000 naših sugrađana. Nakon oslobođenja u njemu je živelo 40.000 ljudi. Bio je razrušen, bez mostova, kanalizacije i struje, i zato je ovaj događaj važan kako bismo podsetili mlade ljude na istinske heroje koji su se borili za našu budućnost”, kazao je Đurić.

On je dodao da posle 79 godina Novosađani žive u modernom gradu koji neprestano raste i razvija se.

“Ovo je danas univerzitetski centar, grad kulture mladih, multikulturalni i multinacionalni grad, grad sloge i nesumnjivo antifašističkih ideja, tradicije i duha”, rekao je Đurić, koji je položio vence sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada Jelenom Marinković Radomirović.

Predsednik boraca Grada Novog Sada Milovan Vujić napominje da je neophodno očuvati mir i negovati tradiciju koja će se prenositi i na naredne generacije.

“Na današnji dan Novi Sad je dobio slobodu, zahvaljujući Jugoslovenskoj narodnoj armiji i borcima Sovjetskog saveza. Grad je izgubio 20.000 života, a Evropa preko 50 miliona stanovnika”, podsetio je Vujić.

Borci Novosadskog partizanskog odreda oslobodili su Novi Sad 23. oktobra 1944. godine, a iz njega su se povukle i poslednje fašističke okupacione trupe.

Svake godine se na današnji dan laureatima svečano uručuju Oktobarska nagrada i Novembarska povelja Grada Novog Sada.

Ova priznanja dodeljuju se povodom 23. oktobra 1944. godine dana kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, 9. novembra 1918. godine dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

RTV