NOVI SAD – Predstavljanjem specijaliteta libijske kuhinje, otvoren je Festival nacionalnih kuhinja “Ukusi planete”. Tokom šest dana ispred tržnog centra “Promenada”, posetioci će imati priliku da uživaju u tradicionalnim ukusima iz svih krajeva sveta. video icon audio icon

Mirisi specifičnih začina i autentičnih libijskih poslastica širili su se Novim Sadom. Libijskom kuhinjom otvoren je Festival “Ukusi planete”.

Kus kus, baklave sa bademima i kolači sa pistaćima obeležili su prvi dan festivala, a pored hrane, svoje impresije o kulturi, Novosađani su imali priliku da podelе i sa Libancima, koji niz godina borave u našem gradu.

“Veoma nam je značajno da građani Novog Sada upoznaju našu kulturu, ovim putem kroz naše specijalitete. Pre svega, zato što je Libijska zajednica u Novom Sadu izuzetno je velika, druga po veličini nakon Beograda. Mnogo studenata sa porodicom živi upravo u Novom Sadu”, rekao je Mohamed Galbun, ambasador Libije.

“Nema boljeg načina da se upoznate sa jednom nacijom nego muzika i hrana i ja svim gostima koji dolaze u Srbiju preporučim da probaju naša odlična vina da probaju našu odličnu hranu i da se upoznaju sa onim što Srbija jeste”, rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Upoznavanje sa novim kulturama i narodima, cilj je i ovogodišnjeg festivala.

“Svakoga dana jedna zemlja će se predstaviti što kuhinjom tako i svojim kulturno umetničkim programom tako da nas očekuju i nastupi grupa, muzičara”, rekla je Ivana Damjanović, Color media communications.

I u narednim danima, sve do subote, na istoj lokaciji, ispred TC “Promenada”, od 15 časova, posetioci će imati priliku da uživaju u različitim specijalitetima iz Koreje, Finske, Švajcarske, Mađarske, Češke i Indonezije.

RTV