NOVI SAD – Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Jugoslovenska politika srpske elite“ (26. 10. 2023) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Politika jugoslovenske države svakako je bila jugoslovenska, nikako srpska i ona je rezultat prethodnih nekoliko decenija napuštanja zavetnog narativa koji je od Svetog Save, Nemanjića i Pećke patrijaršije do Karađorđa i Miloša bio dominantan osećaj srpskog naroda i zajednice. U drugoj polovini 19. veka došlo je do napuštanja tog narativa i stvorena je jedna zajednica u kojoj su interesi stranih sila bili presudni. Srbi nisu imali snage da se odupru tim procesima i ušli su u Jugoslaviju smatrajući da će i drugi narodi prihvatiti tu državu. Ispostavilo se da drugi narodi nisu u potpunosti prihvatili ovu zajednicu, smatrali su je tranzitnom stanicom ka stvaranju svojih nacionalnih država. Srbi su u tom periodu bili duhovno dezorijentisani, preovladavao je titoizam, a posledice su stigle devedesetih godina kada su Srbi potpuno nespremni ušli u rat sa neprijateljima, ne samo susednim već i čitavim svetom na suprotnoj strani.

Balaban na kraju ističe da je slom i brodolom koji smo doživeli devedesetih godina, mogućnost da se vratimo na pravi put s kog smo skrenuli. To je pravi i jedini put ka spasenju i stvaranju uslova za jedan smislen život.