NOVI SAD – Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Životi pesnika“ (11. 10. 2023) možete pogledati na Jutjub kanalu.

Oktobarska tribina Muharema Bazdulja predstavlja deseto po redu predavanje iz ciklusa „Svedoci Atlantide“ i, kako sam autor ističe, ulazimo u samo finale s obzirom na to da nam preostaju još dva predavanja sa kojim bi autor zaokružio ciklus.

Ideja današnjeg predavanja jeste da kroz dve biografije pisaca koje su napisali strani autori pokažemo kako su oni videli Jugoslaviju, posmatrajući je kroz prizmu konkretne biografije. Reč je o, kako Bazdulj ističe, dva najveća pisca srpskog jezika u 20. veku – Ivi Andriću i Danilu Kišu. Autor biografije o Andriću je Mihael Martens a knjiga nosi naslov U požaru svetova. Autor druge biografije o kojoj će danas biti reč jeste Mark Tomson (Izvod iz knjige rođenih, Priča o Danilu Kišu). Biografiju o Kišu sa engleskog jezika preveo je upravo Bazdulj a takođe je učestvovao i u izradi Andrićeve biografije Mihaela Martensa.

Bazdulj ističe da će pokušati da bude objektivan u analizi ovih biografija na taj način što se neće previše baviti književno-istorijskom vrednošću dela, nego će pokušati da analizira pozicije ova dva autora različitog porekla, generacija, obrazovanja i akademskog statusa kroz biografije dva različita čoveka.

Celo predavanje možete pogledati na linku: https://youtu.be/aW1Qs3fDn-Y