BEOGRAD – Novinarka Tanjuga Ivana Nedić dobila je za svoju reportažu “Plantaže jednakih” glavnu nagradu “Grand-pri” 28. Internacionalnog festivala reportaže i medija – INTERFER Zlatna NIKA 2023, a nagradu za društveno odgovornu reportažu dobila je dopisnica Tanjuga Mirjana Čvorić Gubelić za reportažu “Anina borba”.

Dobitnik prve nagrade u kategoriji Radio reportaže je novinar Radio-televizije Vojvodine Ljubenko Zvizdić za reportažu “Vitez od ravnice”.

“Reč je o najvećem festivalu reportaža u jugiostočnoj Evropi. Posebno mi je drago što je osvajanjem ovog priznanja naša kuća, RTV Vojvodina, nastavila tradiciju osvajanja priznanja na najprestižnijim novinarskim takmičenjima. Osim toga reportaža se u potpunosti vratila u sve medije i zadržala laskavi epitet “Kraljice novinarstva”. Ovo nije samo moj uspeh. Neprocenjiv doprinos ovom dostignuću ima i tonska realizacija Radio Novog Sada, konkretno Maca Jung koja je svojim radom zaokružila ovaj zajednički programski poduhvat”, rekao je Zvizdić za portal RTV-a.

Diplomu Interfer-a dobila je i novinarka RTV-a Ilijana Berber za “Osvetničku pornografiju”.

Nedić je tom prilikom rekla da joj je ta reportaža najlepša priča koju je radila i navela je da joj je drago što je baš za ovu priču dobila najveće priznanje u karijeri.

“Grand-pri” je nešto o čemu svaki novinar može samo da sanja, pogotovo ako je u pitanju festival “INTERFER”, koji važi za jedan od najboljih festivala u našoj zemlji. Ova priča može svakome da izazove suze na oči i drago mi je što su mnoge kolege koje su prišle da mi čestitaju baš rekle ‘izazvalo nam je velike emocije'”, istakla je Nedić.

Dodala je da njena priča govori o jednakosti, o ljubavi.

“Govori o tome da svi imamo naše mesto pod suncem i da to zato što neko ima neki fizički nedostatak definitnivno ne treba da bude njegova mana, nego njegova prednost i te ljude treba da upoznamo od samog starta i treba da im pokažemo da smo svi jednaki i da inkluzija nije samo reč”, poručila je Nedić.

Čvorić Gubelić je navela nakon dodele nagrade da je osećaj veličanstven.

“Nagrada za novinarstvo na najstarijem i najprestižnijem Internacionalnom festivalu reportaža “Interfer” u mojim rukama. Kakav veličanstven osećaj”, rekla je Čvorić Gubelić.

Direktorka festivala Tamara Radonjić Popov istakla je da je bilo zadovoljstvo pogledati toliki broj radova.

“Veliko nam je iznenađenje što je broj radova utrostručen u odnosu na prethodnu godinu. Bilo je veliko zadovoljstvo pogledati ovoliki broj reportaža, selektovati i na kraju nagraditi. Najbolji radovi pronađu svoj put. Tu su uvek uključene emocije i vrhunski rad reportera, što svakako ova nagrađena reportaža pokazuje”, ukazala je Radonjić Popov.

Internacionalni festival reportaže i medija – INTERFER Zlatna NIKA, jedinstveni medijski festival u zemlji i svetu koji kroz reportažu promoviše najviše vrednosti novinarstva.

U okviru takmičarskih kategorija, televizijske, novinske, radijske, foto i društveno odgovorne reportaže, na adresu festivala stiglo je preko 200 radova iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske, kao i Evrope i sveta.

RTV, Tanjug