BEOGRAD – Pripadnici artiljerijskih jedinica iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske, započeli su novi ciklus obuke za realizaciju dodeljenih misija i zadataka, sa ciljem daljeg unapređenja osposobljenosti i borbene gotovosti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

U jednoj od takvih jedinica u toku je intenzivna obuka profesionalnog sastava za borbenu upotrebu samohodnih haubica 122 mm 2S1 gvozdika i pružanje vatrene podrške manevarskim jedinicama Kopnene vojske.

Posluge haubica u ovoj fazi težišno uvežbavaju taktičke radnje na maršu, posedanje i promenu vatrenog položaja, proračun elemanata za gađanje i korekturu artiljerijske vatre.

Na taj se način osvežavaju stečena znanja o taktici upotrebe jedinice, a novopridošli vojnici dostižu zahtevani nivo taktičke obučenosti, kako bi mogli uspešno da savladaju složenije oblike obuke.

Pripadnike jedinice u nastavku očekuje obuka u vežbovnom prostoru i u uslovima kada je zbog raskvašenog terena otežano izviđanje, izbor i maskiranje vatrenog položaja i određivanje elemenata za gađanje, a potom i realizacija vežbovnih i ispitnih gađanja i taktičke vežbe sa bojevim gađanjima u zimskim uslovima.

Obuka u artiljerijskim jedinicama izvodi se tokom cele godine.

Tanjug