NOVI SAD – Pokrajinska vlada je donela odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za obeležavanje velikog jubileja – dvesta godina od rođenja Branka Radičevića, za čijeg je predsednika imenovan Igor Mirović.

Zbog značaja velikog lirskog pesnika srpske književnosti Branka Radičevića, Pokrajinska vlada podržala je inicijativu Karlovačke gimnazije za obeležavanje ovog važnog jubileja. U radu Odbora učestvovaće predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, lokalne samouprave, fakulteta, naučnih instituta, Srpske pravoslavne crkve, ustanova kulture i drugih ustanova i organizacija.

Branko Radičević, jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču, i sva ta mesta čuvaju dragu uspomenu i živo sećanje na našeg velikog liričara. Ipak, Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju privilegovanu poziciju, utemeljenu u Brankovoj poeziji i poemi „Đački rastanak“, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina.

Prve stihove Radičević je napisao dok je pohađao Karlovačku gimnaziju, a kako je bio sledbenik Vuka Karadžića, prvu knjigu pesama je objavio na čistom narodnom jeziku u duhu evropskog romantizma. S njegovim stvaralaštvom su u nacionalnu književnost prvi put ušle pesme sa izrazito lirskim motivima i raspoloženjem. Kako u pogledu jezika, tako i u pogledu versifikacije, poezija Branka Radičevića je označavala veliki napredak u srpskoj književnosti.

Za članove Odbora za obeležavanje jubuleja imenovani su: potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar kulture Maja Gojković, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, upravnik Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo, predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić, direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov, rektor Srpske pravoslavne bogoslovije Svetog Arsenija protojerej stavrofor Jovan Milanović, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ Nenad Šaponja, direktor „Brankovog kola“ Nenad Grujičić i predsednik Skupštine Vukove zadužbine prof. dr Boško Suvajdžić.