ČURUG – Pokrajinska vlada izdvojila je 600 miliona dinara za završetak radova na objektu Osnovne škole Đura Jakšić sa fiskulturnom salom u Čurugu, u opštini Žabalj, čija je izgradnja počela pre 26 godina.
“Verujem da će 1. septembra 2025. godine đaci krenuti u školu u potpuno novom objektu, a Čuružani, posebno deca i omladina, ali i sportisti iz cele opštine, dobiće velelepnu salu za sportske aktivnosti, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska gradilišta.

Kako je Mirović istakao, Pokrajinska vlada je ove godine izdvojila dodatna finansijska sredstva za uređenje osnovnih i srednjih škola širom Vojvodine.

U toku je rekonstrukcija 11 školskih objekata u Vojvodini, a u pripremi je obnova Osnovne škole Slavko Rodić u Bačkom Jarku, u opštini Temerin, velika investicija čija će realizacija početi u narednim nedeljama, dodao je Mirović.

Prema novoprojektovanom rešenju, objekat u Čurugu je namenjen za osnovno obrazovanje nižih razreda, kao izdvojeno odeljenje postojeće centralne osnovne škole, kapaciteta 250 učenika u dve smene.

Sportska sala za 600 gledalaca planirana je za potrebe škole, ali i za građane i sportske klubove, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Reč je o školsko-sportskom kompleksu ukupne bruto površine više od 5.000 kvadratnih metara, od čega je površina zgrade osnovnog obrazovanja 1.365 kvadrata, a površina sportske sale 3.692 kvadratna metra.

U dvorištu iza škole i sale, projektnom dokumentacijom predviđeni su dodatni sportski tereni.

U ovoj opštini realizovali smo brojne važne investicije, poput rekonstrukcije fabrike za proizvodnju pijaće vode. Zadovoljan sam kada vidim neimare i građevinske mašine koji će ostvariti nešto što je važno za ovaj kraj, rekao je Mirović.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović izjavio je da je ovo bio jedan od najvećih problema te opštine, jer je izgradnja škole počela 1997. godine i od tada objekat stoji nezavršen.

Uz podršku Pokrajinske vlade obezbedili smo sredstva i očekujemo da će novizgrađena škola biti u funkciji za manje od dve godine, naveo je Radanović.

Obilasku radova prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine nacionalne zajednice Žolt Sakalaš i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić.

Tanjug