NOVI SAD – U Pokrajinskoj vladi je danas potpisan Ugovor za pripremu projektne dokumentacije za sveobuhvatno uređenje Sremskih Karlovaca, za koju je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 137 miliona dinara.

Ugovor su, u prisustvu predsednika Igora Mirovića, potpisali direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Saša Martinović i direktor firme DBA arhitekta Đorđe Bajilo.

„Prvi put smo, kada je reč o modernoj istoriji Sremskih Karlovaca, profesionalno pristupili pripremi ovog velikog posla i verujem da će timovi sastavljeni od arhitekata i inženjera svih struka odgovoriti ovom složenom zadatku, uz podršku Pokrajinske vlade, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, karlovačke lokalne samouprave i nadležnih komunalnih preduzeća“, rekao je Mirović.

Reč je o zoni ambijentalne zaštite, što je prvi i najviši stepen zaštite spomeničkog nasleđa. U tom obuhvatu je 1.200 kuća, a na osnovu stručnih kriterijuma biće određeno koje će se obnavljati.

Nakon izrade projektne dokumentacije, stvoriće se uslovi da se izgradi nova infrastruktura, urede ulice i fasade uz punu koordinaciju sa lokalnom samoupravom.

„Uradićemo sve da bi Sremski Karlovci bili uređeni po uzoru na druge evropske gradove tog značaja i veličine. Svi zajedno treba da se okupimo oko ovog velikog zadatka i da se u ovoj pripremnoj fazi obezbedi sve što je potrebno da u narednim godinama Sremski Karlovci po uređenosti podsete na izgled i privlače turiste kao Sentandreja u Mađarskoj“, naveo je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, Sremski Karlovci dobiće naredne godine i brojne nove sadržaje, i ideja je da u prvoj polovini godine bude uređena i staza od Stražilova do Brankovog groba.

„Za to smo pre šest meseci izdvojili novac, zadužili JP ′Nacionalni park Fruška gora′ da realizuje taj projekat u godini u kojoj obeležavamo 200 godina od rođenja pesnika Branka Radičevića“, naglasio je Mirović.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić.