NOVI SAD – Dobitnica književne nagrade“ Milica Stojadinović Srpkinja“ je pesnikinja Snežana Minić, saopšteno je na svečanosti u Kulturnom centru Miloš Crnjanski. Nagrađenu knjigu, naslovljenu „ Mrtva priroda sa cvećem“, objavila je izdavačka kuća „Arhipelag“ iz Beograda. video icon

Nagrada koja nosi ime Milice Stojadinović Srpkinje, ima posebno značenje u svetu književne reči, jer je reč o jednoj od najobrazovanijih žena, koja je iako samouka početkom 19 veka, ostavila veliki trag na pesničkoj pozornici.

Živela je i stvarala u vreme Vukove borbe za književni jezik i pravopis, prikupila je nekoliko zbirki narodne poezije, pisala je rodoljubivu poeziju, sarađivala sa mnogim listovima i bila prva žena ratni reporter iz tada napadnutog Beograda.

Milica Stojadinović Srpkinja čitala je Šilera sa 18. godina, družila se i dopisivala sa mnogim znamenitim ličnostima svog vremena. Svake godine organizuje se i pesnička manifestacija „Milici u pohode.“

U svetlu nagrade dodajmo da je dobitnica Snežana Minić, pesnikinja i prevodilac, objavila je pet pesničkih knjiga, ogledala se i u novinarstvu, a iz Niša put koji je sledila odveo ju je do Hamburga i Beograda.

U čast nagrađene, Kulturni centar Miloš Crnjanski, štampaće novu knjigu pesnikinje,Snežane Minić koja je na tron književnosti došla sledeći neke od tragova iz naše uzvišene istorije lirike.

RTV(Milka Katašić)