KISAČ – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom kulture Majom Gojković prisustvovao otvarnju 8. festivala slovačke narodne tradicije i nošnje Slovaka u Srbiji, raskošne kulturne manifestacije slovačke nacionalne zajednice u organizaciji Kulturnog centra „Kisač”.

– Danas imamo priliku da pored tri izložbe uživamo i u raskošnim nošnjama koje je uživanje gledati. Raduje nas što Kulturni centar Kisač privlači turiste, ne samo iz naše zemlje, već i iz drugih zemalja i što je ovaj festival iz godine u godinu sve posećeniji. Čestitam organizatorima na ovom uspešnom poduhvatu u želji da Festival nastavi da traje. U 2023. godini Grad Novi Sad je opredelio iznos od 30 miliona dinara za rad Kulturnog centra „Kisač“, od čega je za adaptaciju i opremanje ovog Etno kluba izdvojeno 5,5 miliona dinara. Radimo još jedan značajan projekat – adaptaciju etno kuće u Ulici dr Janka Gombara, koja traje od 2020. godine, za šta je do sada uloženo 13,8 miliona dinara. Slovačka nacionalna zajednica doprinosi kulturološkom bogatstvu našeg grada i zemlje, a ovakvi događaji, gde se ona promoviše, svakako su utkani u titulu „Evropska prestonica kulture“ koju smo ponosno poneli prošle godine – rekao je gradonačelnik i naglasio sa Grad Novi Sad nastoji da se Kisač, kao i ostali delovi Novog Sada, razvija i da se ulažu značajna sredstva, ne samo u kulturne sadržaje, već i u komunalnu infrastrukturu.

Potpresednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je suživot brojnih etničkih zajednica na ovim prostorima neminovno značio preplitanje i prožimanje njihovih kulturnih prostora.

-Ovaj živopisni kulturni događaj postao je jedan od simbola skoro 300 godina duge istorije slovačkog naroda u našoj zemlji. Reč je o zajednici koja je među najvažnijim i najvidljivijim delovima etničkog i kulturnog bogatstva Srbije i Vojvodine- rekla je minstarka Gojković.

Direktor Kulturnog centra „Kisač“ Pavel Surovi zahvalio se Gradu Novom Sadu na podršci.

– Ovaj objekat „Kiss from Kisač“ je posle više od 30 godina doživeo potpunu rekonstrukciju zahvaljujući Gradu Novom Sadu, a tu prvenstveno mislim na bivšeg gradonačelnika Vučevića koji je započeo projekte u KC „Kisač“ i na gradonačelnika Đurića koji nastavlja sa tom podrškom. Prostor će biti korišćen za prijem gostiju, delegacija, ali i za amatere koji su deo Kulturnog centra „Kisač“. Služiće i kao izložbeni prostor, ali i za edukaciju. Zahvalni smo Gradu i na obnovi etno kuće u Ulici dr Janka Gombara koja će postati kulturno-turistička tačka u Kisaču – rekao je Surovi.

Foto: Goran Zlatković