NOVI SAD – Novi Sad će sledećih desetak dana biti prestonica matematike: tradicionalna manifestacija „Dani matematike u Novom Sadu“ počinju u petak, 17. novembra 2023, na Prirodnomatematičkom fakultetu u Novom Sadu, i to predavanjima gostiju iz Slovenije, koji će na specijalnoj sesiji seminara SLADIM+ održati dva predavanja iz kombinatorike. U subotu, 18. novembra je svečana dodela nagrada najuspešnijim učenicima srednjih škola, koji su nagrađeni u okviru dva konkursa Društva matematičara Novog Sada: „Matematički kalendar“ i „Matematičke minijature“.

Program se nastavlja u ponedeljak, 20. novembra, specijanom sesijom seminara “Bogoljub Stanković”, kao i svečanom promocijom knjige o fizici kompleksnih sistema u Ogranku SANU. Utorak je rezervisan za “Logičko-algebarsko-diskretne susrete” na Fakultetu tehničkih nauka.

Zašto preduzeća rado zapošljavaju matematičere, čućemo u sredu, 22. novembra, kada će se predstaviti tri firme koje tesno sarađuju sa Departmanom za matematiku I informatiku PMF u Novom Sadu: 3Bank, SYRMIA I Wemedoo. U sredu uveče u kafiću Bezza, sa početkom u 19h, je vrlo popularan pub kviz KvizoMath.

Manifestacija se završava u subotu, 25. novembra, akreditovanim Novosadskim matematičkim seminarom za profesore matematike, na koje je jedino obavezna prijava i kotizacija, i gde je broj mesta ograničen.

Manifestaciju “Dani matematike u Novom Sadu” organizuju Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Društvo matematičara Novog Sada i Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.
dmns-logo-manji-1024×771.png
Pristup svim dogadjajima, sem poslednjeg dana, je slobodan i besplatan!

Dobrodošli su učenici srednjih škola, studenti, profesori kao i svi ljubitelji matematike!

Sve dodatne informacije se mogu naći na sajtu Društva matematičara Novog Sada
www.dmns.edu.rs.