BEOGRAD – Republička izborna komisija (RIK) proglasila je do danas 11 izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima 17. decembra, a stranke i koalicije imaju još šest dana da se prijave ukoliko žele da ucestvuju u izbornoj trci.
Do sada su proglašene izborne liste: “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, “Ivica Dačić premijer Srbije”, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, izborna lista koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici “Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga”, “Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju”, “Srbija protiv nasilja” i listu Narodne stranke “Siguran izbor. Ozbiljni ljudi”.

Od lista manjinskih stranaka do sada su proglašene liste “Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika”, “Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – SPP-DSHV”, “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” i “Zajedno za budućnost i razvoj” Koalicije za mir i toleranciju.

Što se tiče izbora u Beogradu, Gradska izborna komisija (GIK) do sada je proglasila liste “Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane”, “Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda”, “Srbija protiv nasilja-Dobrica Veselinović-prof. dr Vladimir Obradović”, “Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga”, “Dr Miloš Jovanović – NADA za Beograd” i “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”.

Pored njih, listu je predala i Narodna stranka “Siguran izbor. Ozbiljni ljudi”.

Kada je reč o izborima u Vojvodini, Pokrajinska izborna komisija(PIK) proglasila je četiri liste: “Aleksandar Vučić Vojvodina ne sme da stane”, “Ivica Dačić – premijer Srbije”, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” i “Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek!”.

PIK-u su danas predate i liste “Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!” i “Dr Miloš Jovanović – NADA za Vojvodinu”.
Stranke i koalicije izborne liste za sve izbore 17. decembra mogu predati do 26. novembra u ponoć, a zbirna izborna lista biće utvrđena 1. decembra .

Dimitrijević: Nema prostora za manipulacije tokom glasanja

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je da će 17. decembra na biračkim mestima ukupno biti više od 200.000 predstavnika svih učesnika izbora i istakao da ne postoji prostor za bilo kakve manipulacije tokom glasanja.

On je podsetio da izborni zakon, pored stalnog sastava biračkog odbora, svim učesnicima garantuje pravo da na svakom biračkom mestu imaju po dva svoja predstavnika, člana i zamenika i ukupno više od 200.000 ljudi, a to isto važi i za članove lokalnih izbornih komisija.

“Opozicioni učesnici ostvarivanjem ovog prava osiguravaju svoj rezultat i time doprinose i legitimitetu izbornog procesa”, kazao je on za Novosti.

Dimitrijević je dodao da će i ovog puta glasanje na biračkim mestima pratiti i veliki broj domaćih i stranih posmatrača koji će sa svoje strane dati sud o tome kako je protekao proces glasanja.

“Odgovorno tvrdim da tamo gde birački odbor radi u punom sastavu, sa predstavnicima svih učesnika na izborima, ne postoji prostor za bilo kakve manipulacije sa bilo čije strane”, naglasio je predsednik RIK-a.

Prema njegovim rečima, RIK je zaštitnik zakonitosti sprovođenja izbora u pogledu poštovanja pravila propisanih Zakonom o izboru narodnih poslanika, a on je predvideo i posebno telo – Nadzorni odbor za kampanju, koji je uoči raspisivanja imenovala Narodna skupština i čiji je zadatak da sprovodi opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, podnosilaca proglašenih izbornih lista, kandidata za poslanike i javnih medijskih servisa.

Na pitanje da prokomentariše priču koja se pojavljuje pred svake izbore o “fantomskim biračima”, odnosno neproporcionalnosti između broja punoletnih i građana upisanih u birački spisak, Dimitrijević kaže da RIK tim insinuacijama ne može formalno da se bavi, s obzirom da su propisi i vođenje jedinstvenog biračkog spiska u nadležnosti drugih organa.

“Ono što je nesporno jeste da je jedinstveni birački spisak danas daleko jasniji i uređeniji nego što je ikada bio, a o navdima o njegovom konkretnim nedostacima mora da se bavi za to nadležni državni organ”, kazao je on.

Tanjug