NOVI SAD – Momo Čolaković izabran je za predsednika Skupštine Vojvodine odlučeno je na 27. sednici Skupštine. Čolaković je položio zakletvu i obratio se poslanicima.”Ovo je za mene ozbiljan posao i obećavam da ću funkciju obavljati odgovorno i savesno”. Usvojene su 34 tačke dnevnog reda među kojima rebalans budžeta za 2023. godinu i budžet za narednu godinu. video icon
Sednica Pokrajinskog parlamenta počela je minutom ćutanja povodom smrti Ištvana Pastora, koji je bio predsednik Skupštine punih 12 godina. Jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda svakako je bio rebalans budžeta za tekuću godinu. Budžet je uvećan za 385 miliona dinara, a to su sredstva koja su potrebna za izbornu kampanju. Usvojen je i budžet za narednu godinu u iznosu od 108,4 milijarde dinara. Više od jedne trećine budžeta za 2024. godinu opredeljeno je za kapitalne investicije.

Šefovi svih poslaničkih grupa su se prethodno dogovorili da na današnjem zasedanju neće učestvovati u raspravi, iz pijeteta prema preminulom Ištvanu Pastoru. Oni su dodali da će samo glasati za 34 tačke dnevnog reda.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović, obrazlažući budžet za 2024-tu, kazala je da po obimu, kao i ovogodišnji, iznosi 108 milijardi dinara, ali da je drugačiji po strukturi. Istakla je da je više od trećine budžeta usmereno u kapitalne investicije.

RTV (Olja Popović i Eva Tomović)