NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava “Ljudevit Mičatek Jeleni Jovanović na svečanosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u Novom Sadu.

Mirović je rekao da je Vojvodina najbolji primer za ukorenjenost principa Univerzalne deklaracije o pravima, te da prava pripadaju svima bez obzira na rasu, imovinu, političko mišljenje.

“Dokaze da je ovo realnost čiji smo svi deo, naći ćete od školstva, preko administracije gde se koriste i manjinski jezici i adekvatna pisma. Dokaz da je Vojvodina na nivou međunarodnih standarda jeste jedinstven i sveobuhvatan sistem informisanja na jezicima nacionalnih manjina”, rekao je Mirović.

Autonomna Pokrajina Vojvodina ove godine izdvojila je dvostruko više novca za 22 liste Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i za Pokrajinski javni servis koji izveštava na jezicima manjina.

“Sve to je deo spektra kojim omogućavamo da svi afirmišu svoju kulturu, tradiciju i običaje. To predstavlja i način života u našoj zemlji i nju samu”, rekao je Mirović.

Prema rečima dobitnice priznanja, Jelene Jovanović, priznanje je i obaveza da u narednim godinama istrajno radi na unapređenju ljudskih prava.

“Bila sam prva Romkinja u Pokrajinskoj vladi i parlamentu, a danas i prva koja dobija priznanje. Decenije istrajnih napora sam uložila u smanjivanje diskriminacije, u dokazivanje da nema razloga da prikrivam svoje poreklo već da ga sa ponosom ističem, kazala je Jovanović.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra, a Autonomna Pokrajina Vojvodina je pre pet godina uvela priznanje u ovoj oblasti.

Tanjug