NOVI SAD – Skupština Grada Novog Sada održala je danas 46. sednicu na kojoj je, između ostalog, usvojen budžet za sledeći godinu, u iznosu od 42.787.401.000 dinara, saopšteno je iz gradskog parlamenta. video icon

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da u strukturi planiranih sredstava iz budžeta najveće učešće, čak 93,6 odsto, imaju tekući prihodi, koji se procenjuju u iznosu od 37 milijardi dinara, dok su primanja planirana u iznosu od 2,5 milijardi dinara i čine svega 6,4 odsto ukupnih sredstava iz budžeta.

skupstina, grada, novog, sada, gradska, uprava, lokalni, izbori, novi, sad, 92
Izvor: RTV (Aleksandar Galić),arhivska fotografija

“Upravo broj fabrika, povećana stopa zaposlenosti, viši životni standard, verujem uskoro i broj od 50.000 više zaposlenih u odnosu na 2012. godinu, čine to da danas za narednu godinu možemo da planiramo poreske prihode u visini od 27,8 milijardi dinara, što je za 6,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu”, istakao je Đurić.

Gradonačelnik je naveo da je ponosan na strukturu budžeta i sve ono što je predloženo za javnu potrošnju u narednoj godini.

Prema njegovoj oceni, pred Novosađanima je socijalno odgovoran budžet bez premca, a da pritom nema narušene strukture kapitalne potrošnje.

“Na ime finansijske podrške porodici sa decom upisanom u privatnu predškolsku ustanovu u 2024. godini planirano je 643 miliona dinara, što predstavlja dodatno povećanje subvencija. Roditelji dece do tri godine dobijaće pojedinačnu subvenciju od 16.000 dinara, umesto 10.000 dinara pre rebalansa, dok će deca uzrasta od tri do sedam godina dobijati po 13.000 dinara, umesto 8.000 pre rebalansa”, naveo je Đurić.

Kako kaže, da se ne bi menjala cena autobuske karte, Grad i dalje subvencioniše cenu, tako da je za tu namenu u budžetu za narednu godinu izdvojeno 1,38 milijardi dinara.

“Budžetom je predviđeno po 20.000 dinara za oko 7.500 penzionera sa nižim penzijama kao jednokratna finansijska pomoć. U budžet je uvršten i projekat postavke 47 novih igrališta u 47 mesnih zajednica. Nastavlja se i sa nabavkom 15 autobusa na CNG, za šta je opredeljeno 680 miliona dinara u dve godine”, naveo je Đurić.

Na današnjoj sednici, između ostalog, usvojeni su i Plan razvoja Grada Novog Sada za period od 2023 do 2030. godine, zatim Odluka o Programu uređivanja građevinskog zemljišta za narednu godinu, kao i Odluka o utvrđivanju kriterijuma za umanjenje obaveza plaćanja komunalnih usluga porodicama sa troje i više dece u 2024. godini.

RTV