ZAGREB – Trgovački sud u Zagrebu obustavio je stečaj nad Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) i otkazao ročište zakazano za 19. decembar na kojem je trebalo da se odlučuje o predlogu za otvaranje stečaja. Predlog za otvaranje stečaja podnela je Finansijska agencija (Fina), a u sudskoj dokumentaciji nije se navodio iznos dugovanja.
Kako prenosi Hina, prema najnovijim podacima Fine o blokadi računa i novčanih sredstava dužnika od 5. decembra proizlazi da dužnik više nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje.

Obustava stečaja usledila je nakon što je za 19. decembar bilo zakazano ročište pre kojeg je i sud naredio mitropolitu Kirilu da dostavi popis imovine i obaveze Mitropolije.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je nedavno da je posle višegodišnjeg suđenja izgubila parnicu u Hrvatskoj, da je presuda nepravična, ali da će Crkva, uprkos tome, taj iznos platiti.

SPC je u saopštenju podsetila da je tokom ratnih zbivanja devedesetih godina prošlog veka minama srušena rezidencija mitropolita zagrebačkih, sa muzejskom postavkom i bibliotekom, a da šteta nije nadoknađena, ali je presuđeno da Crkva mora da Hrvatskoj nadoknadi sudske troškove u iznosu od 100.000 evra.

Crkva je, kako je istaknuto u saopštenju, u međuvremenu, kao dobar domaćin, svojim sredstvima do najmanjeg detalja obnovila palatu, koja je i danas reprezentativni ukras Zagreba.

Mitropolija je do 1991. godine imala sedište u Deželićevoj ulici 4 u Zagrebu, koje je minirano i zgrada je srušena.

Crkva je u sudskom sporu navela da se radilo o terorističkom aktu, ali to sud nije prihvatio i dosuđeno je plaćanje sudskih troškova. Tako je Mitropolija ostala i bez zgrade i sa dugom, koji se verovatno tokom vremena povećavao zbog kamata.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska upisana je u Registar verskih zajednica 16. novembra 2004. godine, sa sedištem u Zagrebu, u Ilici 7/2.

Tanjug
Foto: Crkva Svetog Preobraženja gospodnjeg