CIRIH – Smeštena između istoka i zapada, Srbija ubrzanim koracima sustiže zaostatak, pri čemu su, pre svega, zapanjujući njen tehnološki i društveni napredak, ocenjuje švajcarski nedeljnik “Veltvohe” uz konstataciju da veličanstvena pobeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa 47 odsto glasova, nije zasnovana na laži i prevari, kako prikazuju opozicija i mnogi zapadni mediji.

Retko ko izvan Srbije navodi da je zadovoljstvo stanovništva predstavnicima vladajuće politike veliko, navodi list, dodajući da za to postoje brojni dobri razlozi.

Srbija ima sedam miliona stanovnika na površini koja je više nego duplo veća od Švajcarske. Ipak, demografija i dalje ima negativan trend, a ne treba zanemariti ni iseljavanje visokokvalifikovane radne snage. Međutim, tom negativnom trendu se država suprotstavlja izdvajanjem značajno većeg novca za porodice, kao i dečije dodatke, piše švajcarski medij.

Predsednik Vučić je sebi postavio stalni zadatak da zemlja tehnološki i ekonomski sustigne Zapad.

S jedne strane, Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić traže što relaksiranije odnose sa Evropskom unijom i pozicioniraju Srbiju kao kandidata za članstvo. S druge strane, odnos sa Rusijom je istorijski, kulturno i verski toliko blizak da ovaj tradicionalni panslavizam ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da bude ugrožen.

Međutim, Srbija je vojno neutralna i u svoje strategije ugrađuje iskustva drugih neutralnih država, poput Švajcarske i Austrije. Zemlja brani principe međunarodnog prava i dosledno se zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine i svih drugih država u svetu, piše “Veltvohe”.

Srpska privreda ne može i ne želi da se odrekne isporuka ruskog gasa i nafte i stoga ne podržava pakete sankcija EU. Vojni pakt NATO-a je ionako nepopularan otkako je navodna odbrambena alijansa bombardovala srpske gradove i objekte 1999. godine, kršeći međunarodno pravo i bez mandata UN.

Razume se, nijedna srpska vlada ne može sebi dozvoliti da priznanjem Kosova ostavi na cedilu tamošnje Srbe, koji su za samo nekoliko decenija postali manjina ili prepusti brojne tamošnje pravoslavne svetinje pretećem uništenju od strane muslimana, navodi “Veltvohe”.

Tanjug
Foto: Ministarstvo odbrane