NOVI SAD – Urologija je grana hirurgije koja se veoma brzo razvija, dok je deo urologije koji se bavi terapijom kamenja u mokraćnim kanalima u 21. veku doživeo pravu ekspanziju. Kalkuloza tj.kamenje u mokraćnim kanalima pogađa 20% svetske populacije, najčešće radno sposobne, a bolovi koji se javljaju kada se kamen kreće kroz urinarni trakt po jačini spadaju među najjače bolove koje čovek može da iskusi.

Tehnološki napredak doveo je do razvoja aparata koji uz mininalno invazivni pristup omogućavaju uklanjanje kamena iz mokraćnih kanala.

Jedan od najsavremenijih načina za operativno lečenje kalkuloze urinarnog trakta je fleksibilna ureterorenoskopija sa laserskom destrukcijom kamena. Ova metoda omogućava da se minimalno invazivno i bez reza pristupi kamenu u ureteru ili bubregu te da se korišćenjem energije lasera razbije i kompletno ukloni. Sama procedura se odvija u opštoj anesteziji, oporavak nakon operacije je brz i pacijent se najčešće otpušta sledeći dan na kućno lečenje.

U Kliničkom centru Vojvodine uspešno je sprovedena nova procedura – laserska nefrolitotripsija sa fleksibilnim ureterorenoskopom kojom je destruisan kamen u bubregu energijom lasera. Operativni zahvat izvršio je tim Klinike za urologiju Kliničkog Centra Vojvodine koji su činili Prof. dr Dimitrije Jeremić, asist. dr Mladen Popov, dr Ines Kalači, anesteziolog dr Milica Jerković, instrumentarka Sandra Mandić i rendgen tehničar Ognjen Petković. Postoperativni tok je kod oba pacijenta bio uredan, te su otpušteni drugog postoperativnog dana na kućno lečenje.

Klinički centar Vojvodine kao visokospecijalizovana ustanova ulaže velike napore i prati najnovije trendove u medicini sa ciljem uvođenja novih tehnologija u svakodnevno lečenje. Uvođenje minimalno invazivnih procedura omogućava lakši oporavaki brži povratak pacijenata svakodnevnim aktivnostima. Klinički centar Vojvodine će i u budućnosti nastaviti praksu uvođenja novih minimalno invazivnih metoda lečenja u terapiji kamenja u mokraćnim kanalima.