SREMSKI KARLOVCI – U okviru svečanog obeležavanja velikog jubileja – 230 godina od osnivanja Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, sinoć je održan novogodišnji prijem, kojem je u ime Pokrajinske vlade prisustvovala Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
Ona je istakla da je za Karlovačku bogosloviju duboko vezuje upravo činjenica da se nalazi na čelu sekretarijata čiji je najvažniji zadatak čuvanje i promovisanje kulturnog i duhovnog nasleđa našeg naroda.

„Kada je srpski narod doživljavao nacionalne i duhovne uspone, Bogoslovija Svetog Arsenija Sremca bila je deo tih radosnih trenutaka, a i sama po sebi bila je pokretač mnogih pozitivnih promena, naročito u pogledu obrazovanja i prosvećivanja. Kada je pak naš narod bio u muci i nevolji, ophrvan iskušenjima i stradanjima, sa njim zajedno stradala je i Bogoslovija“, izjavila je Miloševićeva.

Srpska pravoslavna crkva snažno je doprinosila očuvanju i razvoju našeg nacionalnog identiteta, između ostalog, i osnivanjem prvih viših obrazovnih institucija na srpskom jeziku. Tako je pre 230 godina, na temeljima ranije Pokrovobogorodičine škole, stvorena Karlovačka bogoslovija, ustanova od neprocenjivog značaja za Crkvu, ali i srpsku prosvetu u celini. Sa nastavom je otpočela pod patronatom karlovačkog mitropolita Stefana Stratimirovića, 1. februara 1794. godine.
„Upravo zato je Pokrajinska vlada, zahvaljujući pre svega trudu i zalaganju predsednika Igora Mirovića, podržala niz projekata koji su ovde realizovani, a čiji cilj je bio kako poboljšavanje uslova života i rada u Bogosloviji, tako i promocija kojom je ona dobila adekvatno i zasluženo mesto u kulturnom životu Sremskih Karlovaca, Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije u celini“, naglasila je Dragana Milošević.

Na svečanosti sa bogatim kulturno-umetničkim programom, o dugoj tradiciji, burnim istorijskim prilikama i težnjama i perspektivama ove škole govorili su i episkop sremski gospodin Vasilije, rektor Karlovačke bogoslovije protojerej stavrofor mr Jovan Milanović i protojerej stavrofor Miloš Vesin, njen nekadašnji učenik.

Rektor Milanović izrazio je želju i nadu da će i ova godina biti godina radosti i susreta, u kojoj će, kako je naveo, na dostojanstven i dostojan način, a opet radosno i veselo, jedni sa drugima i jedni uz druge obeležiti ovaj veliki jubilej.

Čestitajući Novu godinu po julijanskom kalendaru, episkop sremski je podsetio na generacije misionara koji su intelektualno i duhovno oblikovani u Karlovačkoj bogosloviji, odakle su prenosili reč Jevanđelja po celom svetu.

„Crkva je pratila svoj narod kroz čitavo njegovo trajanje i tako je vera, uz kulturu i jezik, bila veoma važan činilac nacionalnog identiteta“, istakao je vladika Vasilije.

Na kraju zvaničnog dela svečanosti pokrajinskoj sekretarki Dragani Milošević uručena je jubilarna zahvalnica za izuzetnu pomoć i podršku pruženu ovom bogoslovskom učilištu.