NOVI SAD – Godišnjica Novosadske racije obeležava se na Keju žrtava racije, uz prenos na Radio – televiziji Vojvodine. Racija hortijevske Mađarske počela je 4. januara 1942. godine, ubijanjem u Šajkaškoj, nastavljena je u Novom Sadu, a završena 25 dana kasnije u Bečeju. video icon

Istoričari govore da je ubijeno više od četiri hiljade ljudi, najviše Srba i Jevreja. U Novom Sadu, racija je počela 21. januara, a više od 1.300 ubistava dogodilo se na današnji dan. Tela ubijenih bacana su pod led Dunava.

Program obeležavanja 82. godišnjice počeo je u podne na Keju žrtava racije, kod spomenika “Porodica”, minutom ćutanja za nastradale. Prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić koji je, između ostalog, rekao da je završen projekat budućeg memorijalnog centra, njegova lokacija biće kod Štranda. Strašni zločini prošlosti ne smeju biti zaboravljeni.

“Da je ovo zločin nad ljudskim rodom svedoči podatak da je među žrtvama, bilo gotovo 50 odsto žena! Pod ovom ledenom vodom leži čitav jedan grad ljudi koji će biti živi sve dok traje sećanje. Zauvek ćemo se sećati nevinih žrtava. Danas ne sklanjamo glavu nad tim gorkim vremenima, zato ćemo i u aprilu obeležiti godišnjicu proterivanja 15.000 Srba”, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

U ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen održao je njegovo preosveštenstvo episkop bački gospodin Irinej, dok je komemorativni obred ispred jevrejske zajednice, pomen i besedu držao je vrhovni rabin Srbije gospodin Isak Asiel.

“Najsmrtonosniji otrov nacističke Nemačke bio je usmeren prema Jevrejima koji su uspeli da se održe. Znali su da će jednoga dana njihova vera biti pretočena u istorijsku stvarnost. Osnivanjem države Izrael nama je pružena jasna potvrda Božije zaštite. Ta država se pojavila u istorijskom trenutku kada ništa drugo ne bi moglo da spase Jevreje od iščeznuća”, rekao je Asiel.

On je dodao da ono što se događalo za vrema nacista može da se dogodi i danas jer je svet postao još veštiji u varvarizmu.

Jevrejski odgovor mora biti “Bolje umreti sa puškom u rukama, nego u koncentracionom logoru i gasnoj komori”, zaključio je Asiel.

Vence ispred spomenika “Porodica” položili su predstavnici Grada, Pokrajine, ambasade Izraela i Mađarske u Srbiji, predstavnici gradova i opština iz cele Srbije.

Sa broda Vojske Srbije, venac je spušten u Dunav, uz prisustvo ministra odbrane Miloša Vučevića.

Ove godine program nosi naziv “Ledena tišina”.

Od 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu biće izvedena predstava “Nekršteni dani” učenika i profesora Gimnazije “Laza Kostić”, na koju je ulaz slobodan.

RTV