NOVI SAD – Nakon izložbe “Novi Sad – moderni grad”, koja je realizovana u okviru programa Evropske prestonice, istraživači i arhitekte, mahom predavači na novosadskom Departmanu za arhitekturu okupljeni u udruženju Baza, izdali su istoimenu knjigu koja je svedočanstvo o zanemarenoj modernoj urbanoj istoriji Novog Sada. video icon

Od varošice koja je u 18. veku dobila status grada, preko industrijalizacije, polovinom prošlog veka broj stanovnika u Novom Sadu naglo raste i dešava se velika graditeljska transformacija grada. Niču bulevari, grade se naselja i kapitalni objekati. Taj period modernizacije i procese koji su oblikovali grad prvi put rasvetljava knjiga “Novi Sad – moderni grad”.

U periodu modernizma osvajala se obala Dunava, naselja su nicala i na sremskoj strani grada, tada su nastajale institucije namenjene društvenom razvoju, ali i one za potrošačko društvo u socijalističkoj Jugoslaviji.

Upravo su Spens, kao najznačajniju ikonu dvadesetog veka istraživali godinama, okupili su i graditelje Spensa i u okviru projketa su rekonstruisali veliki luster na Spensu koji godinama nije radio, a u momentu kada je postavljen bio je najveći u Evropi i najbolji primer jugoslovenskog modernizma. Ono što je najbitnije uradili su i idejni projekat rekonstrukcije Spensa.

Idejni projekat rekonstrukcije Spensa predat je nedavno osnivaču gradu, a na osnovu tog dugogodišnjeg istraživanja nastala je i knjiga “Spens mera grada”.

RTV (Sanja Macut Milovan)
Foto: RTV