NOVI SAD – Mini-šume danas predstavljaju jedan od najlakših i najefikasnijih metoda zaštite životne sredine u gradovima. Upravo su iz tog razloga stručnjaci sa novosadskog Dеpartmana za biologiju i еkologiju Prirodno-matеmatičkog fakultеta u Novom Sadu došli na ideju da posade prve mini-šume kod nas. One će znatno unaprediti stanje životne sredine u gradu, a prve sadnice biće posađene u jednoj osnovnoj školi u Novom Sadu. video icon
Nedostatak zelenih površina, globalno zagrevanje i zagađenje vazduha u gradovima su među najvećim problemima današnjice.

Upravo iz tog razloga, naši naučnici sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta odlučili su da taj problem reše sadnjom japanskih Mijavaki šuma.

Taj metod podrazumeva sadnju mini-šuma koje poseduju sve odlike velikih, iako su neuporedivo manje.

“Razlika između tih mini urbanih šuma i klasičnog parkanskog zelenila je u tom što je sistem Mijavaki šuma jako kompleksan. Tu postoji veliki broj odnosa između različitih grupa organizama i te mini-šume bi trebale da postignu te odnose i u gradovima”, objašnjava za RTV prof. dr Miloš Ilić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

Prva faza tog projekta podrazumeva izbor eventualnih lokacija na kojima bi mogle da se zasade takve šume, a jedna od njih je osnovna škola Dušan Radović na Klisi.

Kako bi sadnja započela, neophodna su detaljna izučavanja terena i pronalaženje najboljeg mesta za sadnju.

Profesor Ilić pojašnjava da Mijavaki metoda podrazumeva formiranje mini-šuma iz semena.

“One se po toj metodi mogu podići za nekih 20 do 30 godina, što je za jednu šumu relativno kratak period. Mi smo došli na ideju da taj period još dodatno skratimo, pa da formiramo šume iz sadnica i na taj način dobijemo ono što želimo mnogo brže”, obrazložio je profesor Ilić.

Oblast zaštite životne sredine u gradovima imala bi dosta benefita od mini-šuma koje zahtevaju minimalan trud za održavanje.

Ukoliko se projekat uspešno realizuje, Novi Sad će za nekoliko godina postati prvi grad sa mini-šumama u našoj zemlji i regionu.

RTV (Nemanja Popadić)