SARAJEVO – Mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je da je na večerašnjem sastanku sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem inicirao da se ne dozvoli da se u Evropi stvara neki novi aparthejd prema Zapadnom Balkanu.

“Očigledno je da u nekim državama postoji sindrom aparthejda koji je nekad bio poznat u Africi, sada se pojavljuje i u Evropi, naročito prema BiH i narodima u BiH”, rekao je mitropolit Hrizostom nakon sastanka sa Plenkovićem u Sarajevu, prenosi agencija Srna.

Mitropolit je naglasio da je u tom smislu uloga Plenkovića da svojom politikom i borbom unapredi pozicije BiH za ulazak u EU.

Vladika je napomenuo da je ovo druga poseta predsednika hrvatske Vlade Mitropoliji dabrobosanskoj, a Plenkoviću je zahvalio za to što je, kako je naveo, pokazao dobar primer drugim političarima da dođu i čuju i drugu stranu.

Mitropolit je hrvatskom premijeru skrenuo pažnju i “na potrebu zajedništva Srba i Hrvata, kako u Hrvatskoj, tako i BiH”.

Plenković je večeras doputovao u posetu BiH i sastao se sa mitropolitom dabrobosanskim u zgradi Mitropolije u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i članovi delegacije Vlade Hrvatske.

Predsedništvo BiH, delegacija Sajeta ministara i članovi Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovaraće sutra sa hrvatskim premijerom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Holandije Markom Ruteom, navodi Srna.

Tanjug