NOVI SAD – Povodom 1. februara 1748. godine, dana kada je Novi Sad pre 276 godina dobio status slobodnog kraljevskog grada, kao i ime koje i danas nosi, Grad Novi Sad pripremio je bogat četvorodnevni program koji obiluje raznovrsnim dešavanjima.

Kroz blisku saradnju Mreže kulturnih stanica i ustanova kulture, Turističke organizacije Grada Novog Sada, ali i drugih institucija, organizacija i komunalnih preduzeća, Novosađanima i posetiocima grada će biti omogućeno da uživaju u izložbama, svečanostima, filmovima, Novosadskom noćnom bazaru i u još mnogo sadržaja.

1. Kulturna stanica Svilara, 19:00 časova

U četvrtak, 1. Februara u 19.00 časova u Kulturnoj stanici Svilara biće priređena premijera predstave “Mesečevom ulicom“.

Ova predstava rezultat je osmomesečnog rada poznatog novosadskog glumačkog dvojca Sanje Ristić Krajnov i Jugoslava Krajnova sa lokalnom zajednicom Almaškog kraja. Tema dramskih radionica koje je okupila glumce, amatere, članove lokalne zajednice, bile su priče i predanja Almaškog kraja, jednog od najstarijih delova Novog Sada. Vođeni umetničkom rukom Sanje i Jugoslava, rezultat svog osmomesečnog rada glumci različitog uzrasta premijerno će predstaviti u Kulturnoj stanici Svilara.

U predstavi igraju: Aleksandra Idvorjan, Kasija Tara Šaraba, Isidora Bošnjaković, Nastasija Batranović, Nemanja Đurišić, Aljoša Boruš, Bojana Grgurević, Teodora Vulević, Dragana Pješčić, Milena Aleksić, Nikola Gero, Teodora Eraković, Nikoleta Anđelković, Gavrilo Krajnov i Sanja Ristić Krajnov.

2. Kulturna stanica Eđšeg, 19.00 časova

Izložba “Čudesni svet Mire Brtkove okom maga Pavela Surovog” biće otvorena 1. februara u 19.00 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg.

U večeri otvaranja izložbe, biće priređena i modna revija haljina Mire Brtke, velikog imena domaće i evropske umetničke scene koja je najveći deo života provela u Novom Sadu.

Proslavljeni i svestrani umetnik Pavel Surovi dugo je posvećen liku i delu Mire Brtke, i strastveni je kolekcionar njenih modnih kreacija. Na izložbi koja će biti postavljena do kraja februara u Kulturnoj stanici Eđšeg posetioci će imati priliku da pogledaju Pavelove fotografije u jedinstvenom stilu kojim odiše njegov rad, a koje prikazuju upravo izabrane haljine Mire Brtke. Pored ovoga publika će modne detalje sa fotografija moći da vidi i uživo!

3. Kulturna stanica Barka, 19.00 časova

Kada mu je violina u rukama, tada je najsrećniji! U to će se uveriti i posetioci Kulturne stanice Barka 1. februara u 19.00 časova. Jedan od najtalentovanijih mladih violinista, ovogodišnji laureat nagrade “Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu“ i “Student generacije na Akademiji umetnosti“, Andrej Balaž predstaviće se našim posetiocima koncertom i razgovorom koji će voditi Milica Stojadinović.

On će se svojim muziciranjem, ali i kroz razgovor, publici predstaviti kao sjajan muzičar, ali i kao svestran mladić vrlo raznovrsnih i neobičnih interesovanja.

4. Kulturna stanica Begeč, 01.02. – 18.00 č; 02.02. – 19.00 č

1. februara u 18.00 časova u Kulturnoj stanici Begeč na repertoaru je besplatna predstava ”Jedrenjak u kukuruzu” koju će odigrati pozorište ”Teatrilo”. Autorska priča, originalno osmišljena scenografija, kostimi i lutke uvešće svako dete u čarobni svet mašte gde se mašta preliva u stvarnost.

Proslavu Dana grada Novog Sada u Kulturnoj stanici Begeč obeležićemo i 2. februara u 19.00 časova uz tamburu i tamburašku muziku, prepoznatljive i autentične motive sa vojvođanskih prostora, koncert Zanatskog ansambla i Centra tamburaške kulture.

5. Kulturna stanica Stepanovićevo, 13.00 časova

U 18.00 časova publici će se predstaviti najmlađe balerine, koje su proteklih meseci pohađale baletsku školu u Kulturnoj stanici Stepanovićevo pod vođstvom balerine Milane Marčetić. Imaćete priliku da uživate i u nastupu lokalne folklorne grupe, kao i izložbi i kratkom dramskom programu đaka lokalne škole na temu Alekse Šantića čije ime škola nosi.

Povodom dana Grada, 276. rođendana Novog Sada, Kulturna stanica Rumenka organizuje radionicu na temu “Moj grad – Novi Sad”. Učenici osnovne škole će tokom radionice od kolaž papira i drugog recikliranog materijala, inspirisani grbom Novog Sada, praviti mozaik. Pored zabave, ova radionica deci omogućava razvijanje ekološke svesti, sticanje osnovnog znanja o vizuelnom izražavanju, podstiče likovne aktivnosti i kreativnost, kao i razvoj fine motorike.

RTV