DUBROVNIK – Vaterpolo reprezentacija Srbije utakmicom protiv Izraela započinje takmičenje u grupi C Evropskog prvenstva u Hrvatskoj. Duel u Dubrovniku počinje u 17 sati.
Reprezentacija Srbije se na Evropskom prvenstvu za vaterpoliste u Hrvatskoj nalazi u grupi C sa Nemačkom, Izraelom i Maltom, a danas od 17 sati započinje takmičenje duelom sa Izraelcima u Dubrovniku.

Naredni protivnik Srbije biće Nemačka u nedelju od 19.00 sati, dok poslednji meč u grupi igra 9. januara, takođe u 19.00 časova, protiv Malte.

Direktan plasman u četvrtfinale nakon grupne faze obezbediće po dva prvoplasirana tima iz A i B grupe. Pošto se nalazi u grupi C, u kojoj su reprezentacije iz Druge divizije, Srbija će, ukoliko osvoji neko od prva dva mesta, igrati plej-of za četvrtfinale protiv jednog od lošije plasiranih timova iz grupa A i B.

Reprezentacija Srbije je među najuspešnijim evropskim selekcijama, osvojila je 22 medalje na evropskim prvenstvima, od toga osam zlatnih, devet srebrnih i pet bronzanih. Ispred je jedino Mađarska sa četiri odličja više.

Čak sedam naslova prvaka na kontinentalnim šampionatima reprezentacija je osvojila nakon raspada Jugoslavije – Budimpešta 2001, Kranj 2003, Beograd 2006, Ajndhoven 2012, Budimpešta 2014, Beograd 2016. i Barselona 2018. godine.

Srbija u najjačem sastavu

Selektor Srbije Uroš Stevanović u Hrvatskoj može da računa na 15 vaterpolista. Na Evropsko prvenstvo su otputovali Branislav Mitrović (Turkoan), Radoslav Filipović (Oradea), Dušan Mandić (Ferencvaroš), Viktor Rašović (Noazi la Sek), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Sava Ranđelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Petar Jakšić (Partizan), Strahinja Rašović (Vašaš), Marko Radulović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda), Nemanja Ubović (Vuljagmeni), Nemanja Vico (Primorac) i Đorđe Lazić (Breša).

Debitanti na velikom takmičenju su Radoslav Filipović, golman Oradee, i Petar Jakšić, bek Partizana.

U odnosu na sastav koji je osvojio četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u Fukuoki, sada su ponovo u timu Dušan Mandić, Viktor Rašović, Nikola Lukić i Nemanja Vico.

Izrael – nesuđeni domaćin Evropskog prvenstva

Izrael je nesuđeni domaćin Evropskog prvenstva. Zbog ratnih okolnosti nije bio u mogućnosti da organizuje turnir.

Reprezentaciji Izraela je takmičenje u Hrvatskoj tek drugo pojavljivanje na šampionatu Evrope. Debitovali su na evropskoj sceni u Splitu 2022.

Izraelci poslednjih godina posvećuju veliku pažnju razvoju reprezentativnog i klupskog vaterpola, ulaganjima u infrastrukturu i klubove.

Veći uspeh ima ženska selekcija Izraela koja je značajno napredovala u poslednjih 10 godina, te se može reći da na osnovu uspeha pripada krugu najboljih osam evropskih selekcija.

Grupa A:

1. Hrvatska

2. Španija

3. Francuska

4. Crna Gora

Grupa B:

1. Gruzija

2. Grčka

3. Mađarska

4. Italija

Grupa C:

1. Srbija

2. Nemačka

3. Izrael

4. Malta

Grupa D:

1. Holandija

2. Rumunija

3. Slovačka

4. Slovenija

Tanjug