NOVI SAD – Schneider Electric, globalni lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, sa objavljuje da je nova zgrada u Novom Sadu, poznata kao InGrid, dobila prestižni Platinum LEED sertifikat, potvrđujući svoju izuzetnu posvećenost održivosti i zelenoj gradnji. Schneider Electric se ističe kao lider u postizanju najviših standarda održivosti u građevinskoj industriji, imajući u vidu i to da tek nekolicina zgrada u Srbiji poseduje ovaj prestižni sertifikat.
– Platinum LEED sertifikat je potvrda da stojimo čvrsto iza svojih stavova o održivom poslovanju. Želimo da budemo primer drugima kako se kompanije mogu uspešno kretati ka održivom i odgovornom poslovanju. Ovaj sertifikat ne samo da potvrđuje našu posvećenost održivosti, već i postavlja standarde za zelenu gradnju u Srbiji. Inovacije i predanost našeg tima doveli su nas do najvišeg nivoa sertifikacije, čime smo potvrdili našu ulogu lidera u ovoj oblasti – izjavio je Dragoljub Damljanović, direktor Razvojnog centra Schneider Electrica u Novom Sadu.

InGrid se ističe kroz niz održivih pristupa, uključujući energetske performanse prema kojima je postignuto skoro 50 odsto uštede energije u poređenju sa standardnim projektima, uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući pažljivom odabiru lokacije, u gustom urbanom području i dostupnim javnim uslugama u neposrednoj blizini omogućena je odlična veza sa ostatkom grada za više od 1.000 njegovih korisnika, čime se smanjuje uticaj ugljen-dioksida koji se emituje iz ličnih vozila. Izvršena je kontrola atmosferskih voda jer je lokacija projekta koncipirana tako da se većim delom atmosferskih voda upravlja na samoj lokaciji. Posebno je zanimljivo i to što nije u pitanju greenfield investicija, već rekonstrukcija i revitalizacija.

Inovacije i predanost Schneider Electrica
Ovaj sertifikat ne samo da potvrđuje našu posvećenost održivosti, već i postavlja standarde za zelenu gradnju u Srbiji. Inovacije i predanost našeg tima doveli su nas do najvišeg nivoa sertifikacije, čime smo potvrdili našu ulogu lidera u ovoj oblasti – izjavio je Dragoljub Damljanović, direktor Razvojnog centra Schneider Electrica u Novom Sadu.

Višestruka korist
Rešenja primenjena u zgradi ostvaruju 50 odsto uštede energije, za više od 55 odsto smanjena je potrošnja vode. Postignute su maksimalne performanse fasade objekta, a primenjena su i energetski efikasna rešenja u enterijeru objekta čime je postignuta prosečna potrošnja od približno 90kWh/m2/godišnje