NOVI SAD – Od početka meseca u kojem je stupila na snagu jednostrana odluka privremenih institucija u Prištini o ukidanju srpske valute, zaustavljena su dva pokušaja transporta dinara, a molbe Zapada da se ta odluka promeni, udarile su o zid Kurtijeve vlasti. Istovremeno, u javnosti se sve češće priča o nastavku naoružavanja i transformaciji KBS – a u nelegalnu Vojsku Kosova, i mogućim novim provokacijama i incidentima od strane Prištine. Kakvi su to signali?

Ako znamo da srpskom stanovništvu nije bilo teže u poslednjih 16 godina, gde je manevarski prostor vlasti u Srbiji i ima li načina za isplatu plata i penzija i normalizaciju života Srba u južnoj pokrajini? Mogu li se diplomatski preći sve ove prepreke i nastaviti dijalog Beograda i Prištine, ako je svima jasno da jedna strana to ne želi?

Kakav je plan za nastavak života i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji? Da li bi rešenje trebalo tražiti u Ohridskom sporazumu? Da li borbu srpskog naroda za život i slobodu na Kosovu i Metohiji, dodatno otežavaju pokušaji opozicije da izazove političku krizu u Srbiji?

Gosti emisije:

Milovan Drecun, doskorašnji predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji

Autorka emisije: Aleksandra Popović

RTV