KOSOVSKA MITROVICA – U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je danas veliki protestni opštenarodni skup, sa koga su građani pozvali međunarodnu zajednicu da ukine odluku Prištine o zabrani dinara i ukazali da su Srbi na KiM obespravljeni i bez normalnih uslova za život. video icon

Dragiša Milović iz Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici rekao je da ovaj veličanstveni skup prilika da se izrazi nezadovoljstvo jednostranim potezom da se ukine dinar.

On je istakao da je ta odluka direktno uperena prema srpskom narodu i da preti opstanku srpskog naroda na KiM.

“Ona ima za cilj ukidanje srpskih institucija. Uperena je i protiv manjinskih zajednica koje ovde žive. Sve se ovo dešava pred licem međunarodne zajednice. Posle 25 godina evo prilike da svetu, Evropi kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda, da nam se gaze osnovna ljudska prava i da nam preti egzodus. Ovom suludom odlukom biće pogođeni najranjiviji, stari bolesni, penzioneri, socijalno ugroženi, studenti, ali i zdravstveni radnici. Pitanje je kako ćemo snabdevati bolnice lekovima, kupovati hranu za pacijente. U njoj se leče Srbi, Bošnjaci, Romi. Ako odluka ostane na snazi biće im uskraćeno pravo na lečenje”, rekao je on.

Istovremeno, on je pozvao one koji odlučuju, ambasadore Kvinte da zabrane odluku i podsetio da Srbija ima pravo da finasira svoje građane što je dogovoreno Briselskim sporazumom 2013. i 2015. godine.

Tanjug, RTV