NOVI SAD – Na današnji dan, pre 16 godina, u požaru u novosadskom kafiću “Laundž” život je izgubilo osmoro mladih ljudi. Cveće i vence na spomen-ploču u Zmaj-Jovinoj ulici položili su članovi porodica stradalih, a u ime grada – zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac. video icon
Tog 17. februara 2008. vatra je ugasila živote brata i sestre Miloša i Mirjane Pekić, Milene Kolundžić, Borisa Bjekića, Dušice Kulaš, Marije Gavrančić, Vladana Dragovića i Branke Saković. Iskakanjem kroz prozor spasili su se Maja Milikšić i Aleksandar Antić. Poginuli su bili stari od 19 godina do 23 godine.

Požar u Laundžu namerno je izazvan. Istragom je utvđeno da je Miloš Malešev zapalio jamboliju na stepeništu kafića.

On je, navodno, prethodno izbačen iz objekta, a u krvi je imao više od tri promila alkohola. Najpre je osuđen na dvanaestogodišnji zatvor, pa mu je kazna smanjena na devet godina.

On je odslužio kaznu, kao i Bojan Kulačin, osuđen za pomaganje Maleševu, i suvlasnici “Laundža” Tamaš Kolar i Srđan Bovan.

Sud je odredio i da porodicama stradalih država plati naknadu za duševnu bol.

Četiri godine nakon tragedije u kafiću u centru grada, požar u novosadskoj diskoteci “Kontrast” odneo je još šest života mladih ljudi. I odgovorni za taj požar pušteni su na slobodu, a vlasnik “Kontrasta” Alojz Ganić u međuvremenu je preminuo.

RTV (Milan Brašnjović)
Foto: RTV