NOVI SAD – Da li je lako napustiti odgovoran posao u policiji i život u uređenoj Švedskoj? Kada se preselio u Srbiju, Mihajlo Mrđen nije promenio samo mesto stanovanja, nego i profesiju. Od policajca je postao uspešan poslastičar.

Bez obzira na to što se rodio u Švedskoj, Mihajlo Mrđen uvek je znao da će živeti u Srbiji. Nakon 21 godine posla u policiji i želje da njegova deca odrastaju u mirnijoj sredini, pre dve godine doselio se u Kać.

“Deset godina sam radio sa mladim delinkventima, poslednjih pet godina bavio sam se teškim kriminalom u južnom delu Stokholma. Najviše kriminala koncentrisano je u tom delu grada, tu se nagledaš ozbiljnih i teških stvari”, kaže Mihajlo.

Kako bi smanjio svakodnevni stres na poslu, Mihajlo je počeo da pravi kolače i da ih donosi kolegama, što je izazvalo oduševljenje njegovog šefa.

“Jedan dan, sećam se, doneo sam neke kolače šefu na posao i jako su mu se svideli. Rekao mi je da svaki petak pre dva sata ništa ne radim, nego da pravim kolače na poslu…. To nam je pomoglo da ublažimo stres i bolje radimo. Tako sam počeo. To sam radio osam godina”, kaže on.

Ljubav prema slatkišima prerasla je u porodični posao. Oduvek je želeo da ljude u Srbiji upozna sa švedskim kolačima, ali nije ni slutio da će to jednog dana postati njegovo zanimanje.

“Deluks, to sam sam izmislio. Teži je, ima svašta u njemu. Švedski sastojci su vrlo lagani, koristi se ovas više nego belo brašno, kao zdravija varijanta”, objašnjava Mihajlo.

Mihajlo poručuje mladima i onima koji žele da izađu iz zone komfora i upuste se u preduzetništvo da je život kratak, te da iskoriste svaku priliku koja im se nudi.

RTV (Anđela Dalmacija)
Foto: RTV