BEOGRAD – Film “Derviš i smrt” iz 1974. godine, reditelja Zdravka Velimirovića, digitalno restaurisan u okviru projekta “A1 Kinoteka”, biće premijerno prikazan sutra u Jugoslovenoj kinoteci, najavili su danas organizatori.

Dve besplatne projekcije u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici biće održane u 18.00 i 20.30 sati u sali “Makavejev”, a zainteresovani će moći da pogledaju film na fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i A1 Srbija od 20:30 sati, saopštila je Jugoslovenska kinoteka. “Derviš i smrt”, u produkciji Centar filma, ekranizacija je istoimenog romana Meše Selimovića, u kojoj su glavne uloge ostvarili Vojislav Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić i Olivera Katarina, uz Faruka Begolija, Aleksandra Berčeka, Veljka Mandića, Dragomira Felbu i druge.

Kako je navedeno, u “Dervišu i smrti” starešina islamskog reda suočava se sa hapšenjem i pogubljenjem nevinog brata, a film, uz psihološku problematiku, otvara i mnoga pitanja koja se odnose na politiku, društvo, ali i ljudski život uopšte.

“Velimirović je transponovao na film jedan od najvećih romana naše književnosti, koji se dotiče najdubljih pitanja do kojih pojedinac u svom životu dolazi”, ocenio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Prema njegovim rečima, Selimovićev roman je “izuzetno složen i misaon, zbog čega je njegova ekranizacija predstavljala pravi podvig”.

Pantelić je podsetio da je “Derviš i smrt” 31. digitalno restaurisano ostvarenje u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta “A1 Kinoteka”, koji su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.

“Radujem se što godinu započinjemo premijerom digitalno restaurisanog klasika ‘Derviš i smrt’, kojim ujedno počinje i novi niz od deset filmova kojima ćemo udahnuti novi život i ostaviti ih u amanet novim generacijama”, rekao je generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk.

Tanjug