NOVI SAD – Član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić podržao je danas akciju koju su povodom Svetskog dana borbe protiv raka organizovali novosadski portali „Gradske info”, „NS Uživo” i „Vojvodina uživo”, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatrom za zdravstvo i Kliničkim centrom Vojvodine.

U okviru trodnevne akcije, na trgu Slobode postavljeni su mobilni mamografi, a 210 žena starijih od 40 godina, dobilo je priliku da uradi pregled bez uputa i zdravstvene knjižice.

” Rak dojke je vodeći uzrok umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji, ne samo u našoj zemlji, već i u celom svetu. Jedan od razloga je što se žene, zdravstvenim ustanovama javljaju u velikom broju slučajeva tek kad tumor uznapreduje i kada su izgledi za izlečenje mali. Zato su važne ovakve akcije, jer pored toga što pružaju mogućnost ženama da se pregledaju, podižu svest javnosti o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Ovom prilikom želim da apelujem na žene od 50 i više godina da se odazovu na skrining mamografije, a mlađe da redovno vrše samopregled dojki jer samo ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme, uglavnom može uspešno da se izleči” izjavio je Dragan Stajić zahvalivši se novosadskim portalima, kao i Pokrajinskom sekretarijatru za zdravstvo koji je, sa dva mobilna mamografa, omogućio realizaciju akcije.

RTV