BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija u ponedeljak podneti pisani zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji. Kaže da se nada da će ta sednica biti održana. Vučić izjavio je u obraćanju javnosti da je Kurtijeva policija danas u više sinhronizovanih akcija upadala u privremene organe u Prištini, Peći, Goraždevcu i Istoku i napala sve srpske enklave u Metohiji. video icon

“Građani Srbije, danas su pripadnici Kurtijeve policije u više sinhronizovanih akcija upadali u privremene organe Prištine, Peći, Goraždevcu i Istoku, mesto Osojane. Isto vreme su upali i u Dom zdravlja u Osojanu i zatvorili ga “, rekao je Vučić u Palati Srbija.

Kazao je da su maltretirali ljude ispred apoteka i preturali im po stvarima.

“Pošto je valjda to najveći uzrok problema sa kojima se suočavaju. Dakle, napadnute su sve srpske enklave u Metohiji i posle odluke koja nema nikakve veze, ona je samo formalna odluka takozvane Kosovske centralne banke, suštinski je to odluka Aljbina Kurtija da se ukine dinar i da se do sada najjačim udarcem zapreti progonom Srba, proterivanjem Srba sa njihovih vekovnih ognjišta”, naveo je Vučić.

On je rekao da, inače, u opštini Peć ima 650 Srba, dok su radno angažovane u lokalnoj samoupravi 192 osobe.

“Pitanje je kako će i na koji način moći normalno i uobičajeno da žive. Zaposlenih i radno angažovanih u lokalnoj samoupravi i opštini Istok je 90, u Dom zdravlju u Istoku 44, a ukupno stanovnika 540. U Vidanju, u Klini, 62 stanovnika, ukupno 120 stanovnika”, rekao je Vučić.

Morate da razumete da ti ljudi ne bi imali šansu za opstanak, da nema države Srbije i našeg finansiranja, naglasio je predsednik Srbije.

Tanjug