NOVI SAD – Juče, u poslepodnevnim časova, u novosadskom naselju Liman, fizički napadnut je sveštenik Srpske pravoslavne crkve B.M. prilikom obavljanja redovnih parohijskih dužnosti, saopštila je Eparhija bačka.

Kako se navodi na sajtu Crkve, napad je izvršio za sada nepoznati muškarac koji je na ulici, pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu.

Incident je prijavljen novosadskoj policiji i u toku je istraga.

U saopštenju se ocenjuje da je napad očigledno motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim pohodima na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, naročito poslednjih meseci i dana, kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne.

U tekstu se upozorava da su poslednjih dana rečeni mediji i njihovi pokrovitelji svoj govor mržnje usmerili protiv želje i inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu.

Ova potreba građana Limana je odmah zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se naše društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su Crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani, zaključuje se u saopštenju.

Eparthija bačka Poziva sve društvene činioce, a posebno političke partije, medije i nevladin sektor, da na ovom primeru uvide svoj deo odgovornosti i da svi zajedno kao društvo učinimo sve da se ambijent u kojem živimo izleči i upristoji jer će, u suprotnom, kako se ocenjuje, dolaziti do sve većih podela u društvu.

RTV