SREMSKI KARLOVCI – Gastronomska manifestacija Balkana – Značaj i mogućnosti će se održati u Eco resortu Stražilovo u Sremskim Karlovcima, 23. i 24. mart 2024. godine. Svečano otvaranje Kongresa je planirano za subotu, 23. marta, u 11.00 časova.

Gastronomske manifestacije u Pokrajini jesu sastavni deo turističke ponude APV. Takoreći, svako selo u našoj Vojvodini ima godišnje bar jednu manifestaciju, a koja, zbog učešća i dolaska velikog broja ljudi sa “strane”, pokrene privredu čitavog okruženja. Pomenimo samo Slaninijadu u Kačarevu koja okupi oko 150 hiljada ljudi, Kobasicijadu u Turiji, Dane ludaje u Kikindi… Sve su one nekad bile male. Zato i održavanjem i podržavanjem ovog Kongresa pomozimo i manjim gastronomskim manifestacija da imaju brojniju posetu i da pronađu sadržaje koji će privući hiljade i desetine hiljada novih gostiju. Kongres je prilika i da organizatori već masovnih gastronomskih manifestacija
čuju nove informacije i razmišljanja o tome kako učiniti više i bolje. Izvesno je da za sve to, naročito mi u Vojvodini, imamo velike potencijale.

Kongres: Gastronomske manifestacije Balkana – Značaj i mogućnosti trajaće 2 dana. Okupiće organizatore najuspešnijih gastronomskih manifestacija na Balkanu u želji da razmene iskustva i ponude nove mogućnosti.
U Eco resortu Stražilovo će biti predstavnici poznatih gastronomskih manifestacija iz Vojvodine, čitave Srbije, BiH, Slovenije i Crne Gore, a koje već okupljaju po nekoliko hiljada i desetine hiljada ljudi!
Učesnici Kongresa: Gastronomske manifestacije Balkana-Značaj i mogućnosti prvog dana će se baviti teoretskim temama – koliko i na koji način državne institucije finansijski pomažu razvoj manifestacionog turizma, koliki je doprinos lokalnih turističkih organizacija u promociji gastronomskih manifestacija, kao i ličnim iskustvima i razmišljanjima kako unaprediti organizovanje gastro manifestacije, kojim sadržajima, da bi ona postala prepoznatljiva na širim prostorima i, konačno, postala turistički brend poznat u svetu.
Drugog dana Kongresa, 24. marta 2024. godine, učesnici će praktično pokazati svoja znanja, veštine i umeća. Naime, oni će, svako na svoj način, pripremati hranu za degustaciju u kojoj će uživati učesnici Kongresa, gosti i posetioci ove manifestacije, kao i novinari.

Kongres: Gastronomske manifestacije Balkana-Značaj i mogućnosti organizuju: Kulinarska federacija Srbije, Kuhinja na otvorenom i Udruženje vlasnika vikendica i salasa, Novi Sad.