NOVI SAD – Pre tačno dva meseca u našoj emisiji najavili smo nove usluge u javnom prevozu u Novom Sadu. Najvažnija je bila uvođenje E-novčanika čiji je prvenstveni cilj bio značajno jednostavnija naplata i ubrzanje protoka putnika.

E-novčanik je nepersonalizovana kartica na koju se uplaćuju sredstva za plaćanje prevoza na validatoru u autobusu. Prilikom ulaska u vozilo korisnik mora na validator da prisloni e-novčanik sa prethodno uplaćenim sredstvima, nakon čega se na njemu ispisuje poruka o uspešnoj ili neuspešnoj transakciji. E-novčanik je kartica koja se kupuje i naknadno dopunjava a karta kupljena preko nje je jeftinija od one kupljene kod vozaca. Kakvi su efekti od starta upotrebe prenosi nam Snežana Jaković iz gradskog javnog prevoznika.

Kako kaže naša sagovornica, GSP je veoma zadovoljan kako su putnici prihvatili e-novčanik i broj prodatih je do sada već do 20 hiljada. I vozači autobusa su izuzetno zadovoljni, jer su rasterećeni i bolje usredsređeni na samu vožnju. Samim tim dodatno povećava se i bezbednost prevoza, kada imamo u vidu da je danas saobraćaj veoma gust, i vozačima je puno teže voziti nego što je to bilo pre 10-15 godina.

RTV (Aleksandar Mladenović)