NOVI SAD – Gostujući u kultnoj emisiji za poljoprivredu “Brazde”, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić najavio je novi program tog ministarstva. Reč je o konkursu za pokretanje privrednih aktivnosti na selima. video icon
“Priprema tog programa je u završnoj fazi i mogu ekskluzivno za RTV da kažem da će on uskoro startovati. Svi zainteresovani moći će da apliciraju za bespovratna sredstva u iznosu od deset hiljada evra za pokretanje različitih preduzetničkih delatnosti koje su selima neophodne. Oni koji žele da konkurišu moći će u skladu sa svojim znanjem i veštinama, da se opredele za neku od delatnosti, a pored poslova vezanih za poljoprivredu, tu su i različiti stari i novi zanati kao i etno-turizam”.

Kada je reč o socijalno garantovanoj penziji kao posebnom institutu socijalne politike čiji je inicijator upravo ministar Krkobabić, može se reći da je ona sve izvesnija.

“To je nešto na šta ljudi mogu da računaju u narednom periodu. Sve je to u skladu sa novom raspodelom narodnih para, za šta se programski zalaže i Partija ujednjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije” istako je Krkobabić i naglasio da će Mininistarstvo za brigu o selu u narednom periodu započeti prikupljanje podataka o potencijalnim korisnicima socijalne garantovane penzije, odnosno narodne nadoknade, što će biti polazište za definisanje odgovarajućih zakonskih rešenja.

RTV (Mirela Mitrić)