NOVI SAD – Učenička kompanija „EcoEarth” iz Ekonomske škole „9. maj” u Sremskoj Mitrovici osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Vojvodine održanom u sredu. Ovi srednjoškolci su u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom komposta i tečnosti za zaštitu biljaka od insekata na organskoj bazi.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Black Out” koju čine učenici Zrenjaninske gimnazije koji su osmislili društvenu igru čiji je cilj da mlade osvesti o svim problemima koji se javljaju kao posledica zavisnosti od opijata.

Učenička kompanija „Plastic Revived” iz Gimnazije „Isidora Sekulić” u Novom Sadu osvojila je treće mesto sa razvijenom proizvodnjom privezaka za ključeve koji mogu da služe i kao držači za telefone.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Beograd, jugoistočna, jugozapadna i centralna Srbija), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Na takmičenju u Novom Sadu svoje proizvode i usluge ponudilo je 20 učeničkih kompanija iz Bačke Palanke, Vršca, Zrenjanina, Inđije, Novog Sada, Ruskog Krstura, Sremske Mitrovice, Subotice, Šida i Titela, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da razviju i vode sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije na kraju školske godine.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete.

Foto: Miroslava Simić Kocić