NOVI SAD – Donau Soja udruženje u saradnji sa EIT Food organizacijom poziva poljoprivredne proizvođače da se uključe u program obuka o praksama regenerativne poljoprivrede.
Kroz ,,EIT Food program regenerativne poljoprivrede” koji nudi sveobuhvatan sistem obuka i savetovanja, organizacije EIT Food i Donau Soja omogućiće poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije sticanje znanja o principima regenerativne poljoprivrede i njihovu dalju primenu na svojim gazdinstvima. Ovo je prilika da poljoprivredni prozvođači unaprede produktivnost i profitabilnost svoje proizvodnje čuvajući zemljište i životnu sredinu, kao i da i naprave korak napred ka smanjenu emisije gasova koji prouzrokuju efekat staklene bašte.
Program obuke obuhvata:
Dvodnevnu obuku za 30 izabranih poljoprivrednih proizvođača koja se organizuje

15. i 16. aprila 2024. godine;
Među polaznicima obuke biće izabrano 6 poljoprivrednih proizvođača koji će nastaviti učešće u programu;
Odabranim poljoprivrednim proizvođačima tokom naredne tri godine biće omogućena besplatna podrška koja uključuje analizu kvaliteta zemljišta, analizu rezultata i plan primene regenerativnih praksi specifično skrojenih za izabrano poljoprivredno gazdinstvo;
Program se predstavlja i promoviše na seminarima i konferencijama;
Razmenu znanja i iskustava u primeni regenerativnih praksi.

Teme koje će se prilikom dvodnevne obuke obrađivati:
Optimalno korišćenje proizvodnih resursa (semena, hemikalija i đubriva);
Redukovana obrada zemljišta;
Pokrivenost zemljišta 365 dana u godini;
Povećanje biodoverziteta;
Pristup prilagođen poljoprivrednom gazdinstvu;
Integracija stočarske sa biljnom proizvodnjom.

Za više informacija posetite web stranicu: https://www.donausoja.org/sr/scaleup-regenerative-agriculture-srb/
Pozivamo poljoprivredne proizvođače da se prijave putem registracionog linka: https://3if58b0eoje.typeform.com/to/TlnMTLL3 .
S obzirom da je broj mesta ograničen, izabrani poljoprivredni proizvođači će biti obavešteni do 10.04.2024. o učešću u obuci.
Ukoliko Vam je potrebna pomoć prilikom popunjavanja registracionog obrasca ili imate dodatnih pitanja o obuci, pozovite: +381 63 111 5136.
Organizatori
EIT Food je deo Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) – nezavisnog tela Evropske unije osnovanog 2008. godine. Cilj EIT Food-a je da stvori i promoviše okruženje pogodno za inovacije i preduzetništvo širom Evrope. EIT Food podržava prelazak poljoprivrednih gazdinstava na regenerativne poljoprivredne prakse u Evropi kako bi se ispunili ciljevi u vezi sa klimatskim promenama, potrebe za sigurnim snabdevanjem hrane i zaštitom našeg obradivog zemljišta.

Donau Soja je evropsko, neprofitno, udruženje čiji je cilj podrška evropskoj proteinskoj tranziciji sa posebnim naglaskom na održivu, BEZ GMO proizvodnju soje. Osnovana je u Beču 2012. godine, sa regionalnim kancelarijama u Srbiji, Ukrajini i Moldaviji. Donau Soja objedinjuje preko 320 članova iz 27 zemalja. Donau Soja udruženje kroz svoje standarde kvaliteta podržava koncept regenerativne poljoprivrede i pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima da slede njene principe u cilju održive i klimatski neutralne poljoprivrede.

Upiti:
Mirjana Lalošević
Agro menadžer, Donau Soja Tel: +381 63 111 51 63
Email: lalosevic@donausoja.org