NIŠ – U Nišu je otkriveno spomen-obeležje novim kosovskim junacima, sa imenima 1.139 stradalih pripadnika vojske i policije od 1998. do 2003. godine. Prisustvovali su vladika niški Arsenije, ministri u Vladi Srbije, pripadnici Vojske Srbije, članovi porodica i potomci stradalih vojnika. video icon
Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je, prema njegovom mišljenju, najveće dostignuće Srbije “to što smo prestali da ćutimo o nepravdi koja nam je naneta NATO bombardovanjem”.

Na otkrivanju i osvećenju Spomen-ploča Novim kosovskim junacima povodom 25. godišnjice NATO agresije u Nišu, Vučević je rekao da je prošlo 25 godina od NATO bombardovanja, a da mi još “ispravljamo nepravde prema onima koji su dali sve što su imali za našu slobodu”.

“Predugo se ovde ćutalo, valjda u želji da naše žrtve i njihovi podvizi, naši podvizi, ne uvrede agresora, da se njihova pomračena savest ne uznemiri. Pre nešto više od decenije konačno smo prestali da ćutimo. Verujem da je to možda i najveće dostignuće koje je Srbija uradila u poslednjoj deceniji. Predvođena tada premijerom, danas predsednikom Aleksandrom Vučićem, zajedno sa rukovodstvom Republike Srbije i našom svetom Srpskom crkvom, odajemo i odavaćemo poštu našoj herojskoj vojsci i policiji, i dobrovoljcima, i nevinim civilnim žrtvama, svim našim stradalim pripadnicima”, poručio je Vučević”, poručio je Vučević.

Kako je rekao, svim žrtvama koje je smrt našla u haosu te besomučne agresije i sve što se dešavalo nazivaćemo pravim imenom.

“Toliko dugujemo, bar toliko dugujemo onima koji su tada krvarili za slobodu Srbije, za naše Kosovo i Metohiju. Onima koji su pali, ali i oni koji su preživeli i čine nam čast da su danas sa nama. To, braćo i sestre, naposletku dugujemo i sebi. Zaboravimo li svoje žrtve, zaboravićemo Kosovo. Ako zaboravimo Kosovo, i Bog će nas zaboraviti”, rekao je Vučević.

On je istakao da se danas u hramu posvećenom ugodniku Božijem, Svetom Vasiliju Ostroškom, odaje počast senima 1.139 novih kosovskih junaka, pripadnika naše vojske i policije, dobrovoljaca, koji su od 1998. godine do 2003. godine pred oltar slobode Srbije prinali svoje živote.

“Radosnije bi bilo da se imena njihova nisu ovde našla, da su ruke njihove umesto što su se oružja latile nastavile da rade i stvaraju na korist svojih bližnjih i celog našeg naroda, da su svoju decu podizali i vaspitali u duhu časti i rodoljublja. Ali njih je, kao i mnoge junake prošlih vremena, zao povod i nepravda primorala da umesto da ih podižu i hrane, brane, no što im je bilo najsvetije, svoje porodice i zemlju svojih predaka. Stradanje je bio njihov put i taj čaša ih nije zaobišla. Znali su oni, kao što znamo i mi, da nam slobodu i mir nikada niko nije poklonio, već da je, naprotiv, skupo plaćena”, poručio je Vučević.

Dodao je da su oni znali da ako oni ne budu na tom strašnom mestu, da će neprijatelj udariti na našu čeljad, na kuće, na svetinje.

“Znali su da niko drugi neće braniti naše vrednosti nego mi sami i da se za to sami moramo izboriti ili ćemo nestati. Za pravo da mi danas budemo slobodni građani, svoji na svome, ginuli su naši očevi, dedovi, pradedovi. Da su se neprijatelji naši bar jednom pažljivo zagledali u dušu našeg naroda, uočili bi jednu neporecivu istorijsku pravilnost i osobinu naše kolektivne svesti. Srbi ljube slobodu. I tako su se potomci slobodoljubivih i nepokornih čistog srca odazvali pozivu majke Srbije i u njenoj odbrani ostali besmrtni i neporaženi”, rekao je Vučević.

Kako je naglasio, pre tačno četvrt veka na Srbiju su se “obrušili svirepi i moćni”.

“Skupa sa svojom terorističkom prethodnicom, nasrnula je na nas dotada najveća vojna sila u istoriji čovečanstva, bezprizorno gazeći međunarodno pravo, sopstvene akte i pre svega elementarni moral”, naglasio je Vučević.

Istakao je da je tužno što je većina među njima “od onih sa kojima smo nekoliko decenija ranije rame uz rame vojevali, boreći se za ideale slobodnog sveta i temeljnog ljudskog dostojanstva”.

“Napali su nas brutalno sa uverenjem da će nas brzo i lako slomiti, da će nam slomiti veru, ugasiti volju i uduzeti snagu da se branimo. U želji da nas ponize i otmu najsvetiji komad države, sipali su iz daleka, sa često nedokučivih distanci hiljade bombi i raketa na našu vojsku, bez smelosti da se sa njom viteški suoče na kopnu. A kako nam vojsku ne mogaše poraziti, udarili su na ono što im nikako nije moglo izbeći i izmaći. Udarili su na decu, na žene, na nejač, na starce, na naselja, na industriju, na infrastrukturu, sve dok iz žrtva bestijalnosti agresora bila i naša južna prestonica i njeni građani”, naglasio je Vučević.

On je zahvalio svima koji su izneli inicijativu da se izgradi Spomen-ploča Novim kosovskim junacima.

Lazarević: Nato agresija je izvršena Hitlerovom doktrinom blic kriga

General – pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, koji je bio komandant ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO agresije i komandant treće armije vojske Savezne Republike Jugoslavije izjavio je danas da je pre 25 godina izvršena agresija na našu zemlju čiji je cilj bio monstruozna primena Hitlerove doktrine blic kriga.

On je na otkrivanju spomen ploče Novim kosovskim junacima povodom 25. godišnjice NATO agresije na našu zemlju u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, rekao da je takozvani zapad planirao da za 96 sati ubiju više od 20.000 pripadnika prištinskog korpusa, da parališu privredu i društveni život u zemlji i priomoraju Srbiju na okupaciju, da ponize srpski narod.

“Pre 25 godina takozvani zapad sa NATO alijansom je izvršio zločinačku agresiju bez presedana u istoriji ratovanja u jednom od najasimetričknijih ratova u ljudskoj istoriji. Cilj im je bio da ne ostave kamen na kamenu, da prisile Srbiju da kleči i moli – ‘unuišti, degradiraj’ bila je genocidna komanda koju je Vesli Klark izdao”, rekao je Lazarević.

Prema njegovim rečima, tada je vođen propagandni, psihološki rat protiv naroda i vojske sa svim raspoloživom naoružanjem i kako su neki govorili “nuklearni rat” i “mali treći svetski rat”.

“Ostvarili su vojnu nadmoć 600 naspram 1. ubijali su nemoćne, nedužne civile, ženu, decu, bebe. u zgarišta su pretvarali naselja, crkve i manastire. Danas 25 godina ubijaju po Srbiji upotrebom radioaktivnog oružja”, rekao je Lazarević.

Kako je rekao u takvim uslovima, u nemogućoj misiji našla se naša zemlja, a posebno treća armija.

“Najvećoj svetskoj sili naše snage su suptrotstavile svoju inferiornu moć, ali mi smo imali svoje tajno oružje – bezgranični patriotizam, heroizam, moral, efikasno komandovanje”, rekao je general u penziji.

On je kazao da se u kripti crkve nalaze ostaci naših junaka, kao i da je na 19 ploča ispisano o zločinima NATO alijanse.

“Kosovskim junacima u slavu predaka ostaje za nezaborav, jer zaborav je najteži zločin prema precima i greh prema potomcima, da se večno pamti i ne zaboravi, živela Srbija”, rekao je Lazarević.

Gašić: Naša je obaveza da čuvamo sećanje na junake koji su branili našu zemlju

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je danas da je obaveza Srbije i srpskog naroda da čuva sećanje i zahvalnost na srpske junake koji su poginuli braneći našu zemlju u periodu od 1998. do 2003. godine.

“Zaslužili su naši heroji, naši vitezovi, da svako od 1.139 imena glasno izgovorimo, da se sa zahvalnošću sećamo njihovih podviga i njihovog stradanja”, izjavio je Gašić u Nišu na otkrivanju i osvećenju Spomen-ploče Novim kosovskim junacima, povodom 25. godišnjice NATO agresije na našu državu.

Poručio je da je “naša obaveza da buduća pokolenja učimo vrednostima koje su nam ti junaci ostavili”, navodeći da su te vrednosti hrabrost, odanost, solidarnost, nesebičnost, zajedništvo.

“Da se time čuva bezbednost naše Srbije, sigurnost naših građana i spokojno detinjstvo naše dece”, rekao je Gašić.

Dodao je da su borci koji su dali živote u odbrani SRJ bili “čelični zid u odbrani i u čuvanju mira i stabilnosti naše zemlje i bezbednosti svih građana”.

“Zato je naša država, predvođena predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, veoma posvećena politici mira i stabilnosti, bez koje nema ni napretka, ni preporoda, ni slobode”, poručio je Gašić.

Istakao je da su na spomen ploči imena 1.139 boraca, koji su, kako je rekao, u slavu i za slobodu otadžbine položili ono najbitnije, svoj život.

Naveo je da će Ministarstvo unutraših poslova uvek pamtiti sve svoje heroje i da će ih Srbija pamtiti.

“Naša država nije teritorijalno velika, ali jeste zemlja velikog nacionalnog ponosa i dostojanstva. Neka Bog blagoslovi i čuva sve građane Republike Srbije da se nikad ne zaboravi. Živela Srbija!”, zaključio je Gašić.

Selaković: Na godišnjicu početka NATO agresije, slavimo pobedu nad zaboravom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je današnji dan sećanja na početak NATO agresije na našu zemlju 1999. godine i dan pobede nad zaboravom.

“Danas smo ovde da obeležimo pobedu nad najvećim srpskim neprijateljem kroz istoriju, a to je zaborav. Posle 25 godina, u toku kojih je Srbija doživela i odbranu otadžbine i masovni egzodus svog stanovništva sa KiM po dolasku međunarodnih mirovnih snaga, doživela i preživela i martovski pogrom, i odlazak Crne Gore iz zajedničke države i jednostrano proglašenje tzv. nezavisnosti Kosova. Doživela i preživela sramno vođenje pregovora bez kičme, ali doživela da narod opet pronađe sebe i izabere one sa kojima će uzdizati Srbiju i brinuti o svima”, rekao je Selaković na ceremoniji obeležavanja 25. godišnjice od početka NATO bombardovanja u Nišu.

U okviru ove ceremonije, otkriveno je devetnaest spomen ploča u kripti Hrama Vasilija Ostroškog na kojima su ispisana imena, prezimena, mesto rođenja, čin, jedinica, godina rođenja i godina smrti stradalih ukupno 1.139 pripadnika Vojske i MUP-a za vreme NATO agresije, i u vremenskom periodu od 1998. do 2003. godine u

kopnenoj zoni bezbednosti.

“Došao je i taj trenutak da na dan 25. godišnjice početka NATO agresije protiv naše otadžbine, ovde u Nišu nekada ratnoj prestonici Srbije, na mestu Treće niške armije u čijem sastavu je dejstvovao i legendarni Prištinski korpus, otkrijemo i 19 mermernih ploča sa 1.139 imena, ubedljivo većinom Srba, ali i Muslimana, Slovaka i Mađara i Rusina, ali i dobrovoljaca najviše Rusa, a verovali ili ne i albanaca onih koji su stradali zato što su bili lojalni svojoj državi Srbiji”, rekao je Selaković.

Ovo je pobeda nad zaboravom, dodao je Selaković, jer su njihova imena isklesana na najtvrđem granitu koji danas postoji na planeti.

“Da se nikada ne zaborave i izbrišu, da sa ponosom i poštovanjem ulazimo u ovu kriptu Hrama svetog Vasilija Ostroškog, kriptu koja je blagoslov našeg vladike niškog, posvećena Svetom knezu Lazaru, da među freskopisanim likovima svetih ratnika i našeg velikog kneza, velikog i hrabrog viteza, kosovsko-metohijskog mučenika sijaju i svetle i njihova imena”, rekao je ministar.

Da budu primer kako se otadžbina voli i kako se od otadžbine ništa ne traži, dodao je ministar, kako se za otadžbinu daje i ono najviše što čovek može da da – ovozemaljski život.

Ministar je poručio da je Nišlijama pripala čast da ovaj grad bude prvi u srpskim gradovima koji je ova imena dobio na čuvanje i da će im mnogi zavideti na tome, ali da će od danas pa ubuduće Niš biti taj koji će primati i desetine i stotine i hiljade potomaka i članova porodica onih koji su hrabro stradali za Srbiju.

“Neka je večna slava i hvala palim junacima novog Kosovskog boja, da se nikada ne zaboravi. Živela Srbija!”, poručio je ministar.

RTV, Tanjug