BEOGRAD – Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je zahtev o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, o kome će se raspravljati danas, očigledno rezultat politike zemalja koje su pokrovitelji takozvane kosovske nezavisnosti.

On je istakao da je reč o rušenju svih pravila i svega što je do sada bio uslov da neka država postane članica Saveta Evrope, jer tzv. Kosovo ništa od toga ne ispunjava.

Vučević je za RTS naveo da se prvi put dešava da jedna teritorija koja nije država dobije priliku da uđe u Savet Evrope, odnosno da ima status favorizovanog subjekta u međunarodnom javnom pravu u procesu priključivanja toj organizaciji.

“Kosovo nije država, prvi put imate jednu teritoriju koja nema subjektivitet države, a guraće se, odnosno favorizovaće se da postane član Saveta Evrope bez konsenzusa. Pali su svi principi koje su sami postavili. Imate današnji komitet, odnosno odbor, pa imamo plenarnu skupštinu i onda verovatno i Savet ministara u maju, koji ima konačnu reč. Ali, po svemu sudeći, po prvi put će se dogoditi da neko ko nije država bude primljen bez konsenzusa, što je do sada bio uslov da iko bude primljen”, naveo je Vučević.

Istakao je da Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, kao i da ne pokazuje unapred sve karte.

“Gledamo da na političkom, diplomatskom planu uradimo sve što možemo, a naravno da država Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i u odnosu na ovo što će se dešavati u Savetu Evrope. Moramo videti šta su državni i nacionalni interesi Srbije i kako da ih u ovim gotovo nemogućim uslovima štitimo”, rekao je Vučević.

Tanjug, RTS